Maailman ympäristöpäivä tänään 5.6.2019

Maailman ympäristöpäivä tänään 5.6.2019

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää! Päivää on vietetty jo vuodesta 1972 lähtien ja sen tavoitteena on nostaa esiin ympäristössämme tapahtuvia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta ja kasvihuonepäästöjä. Joka päivä, mutta erityisesti tänään, on hyvä hetki pohtia omia kulutustottumuksia.

ympäristöpäivä

Tutustu maailman ympäristöpäivän virallisiin kampanjasivuihin.

Päivän teema on jo vuosi hieman erilainen. Esimerkiksi viime vuonna teemana oli muovijätteen vähentäminen ja sitä edellisenä vuotena ihmisten yhdistäminen luontoon. Tänä vuonna teemalauseena on Beat Air Pollution eli ilmansaasteiden vähentäminen.

Ilmansaasteiden aiheuttajat voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen: maatalouteen, kotitalouksiin, teollisuuteen, liikenteeseen ja jätteisiin.

Kodin kestot ry:n toiminnan päätarkoitus on vaikuttaa erityisesti viimeksi mainittuun, eli jätteiden määrän vähentämiseen kertakäyttöisten tuotteiden käyttämistä välttämällä. Kestotuotteiden käyttäminen voi tuntua vähäiseltä tai merkityksettömältä, mutta pienilläkin teoilla ja muutoksilla on merkitystä. Jätteen vähentämisen lisäksi kestotuotteilla voi säästää myös rahaa, vaivaa ja ne ovat myös miellyttäviä käyttää.

ympäristöpäivä

Lähde mukaan Kodin kestot ry:n maailman ympäristöpäivän haasteeseen! Valitse listalta mieleisesi muutos, jota et vielä ole ehtinyt kokeilla ja omaksua omaan arkeesi. Kodin kestot ry avustaa kolmea haasteeseen mukaan lähtenyttä ja tähän blogipostaukseen tai Facebook-julkaisuun 30.6.2019 mennessä kommentoinutta. Tee lupaus tänään ja toteuta viimeistään kesän aikana!

1. Kokeile kestovaippaa.
2. Kokeile kestosidettä.
3. Älä heitä vanhaa t-paitaa tai muuta vaatetta roskiin, vaan leikkaa siitä itsellesi nenäliinoja.
4. Ota käyttöön kestovanulaput.
5. Luovu muovipussien käyttämisestä tai ainakin vähennä radikaalisti.
6. Ompele jotain uutta muutoin roskiin menevistä tekstiilimateriaaleista.
7. Toteuta jokin Kestoillaan-blogin ompeluideoista käyttäen kierrätysmateriaaleja.
8. Järjestä juhlat, jossa käytät pestäviä astioita.
9. Korvaa talouspaperi kankaisella versiolla.
10. Jokin muu haaste tai muutos, mikä? Kerro se meille!

Lue lisää:
Kestovaippojen käyttö – apua ja vinkkejä tukihenkilöltä
Ruokahävikki haittaa! – lue vinkit hävikin pienentämiseen kotona
Oriculi – kestävä vaihtoehto vanupuikoille

Jaa blogikirjoitus:

4 Responses

  1. Kaikki muut ideat on jo käytössä mutta Kestoillaan-blogin ompeluideoita en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Se siis seuraavaksi! 🙂

  2. Ilmeisesti oman kodin ekologisuus on jo kohtalaisissa kantimissa kun joutuu turvautumaan viimeiseen kohtaan, muut on jo toteutettu. Viritän kompostin puutarhaan ja saan sen toimimaan kunnolla, siinä on tavoitetta kesälle. Ja keittiön biojäte jatkaa edelleen matkaan naapurustun biokimpassa.

  3. Muovipussit ovat ainoa asia josta pitäisi luopua. Kesto tuotteet ovat meidän perheen arkea. Roskiin menevillä vaatteilla/ kankailla korjaan toisia sekä ompelen niistä kesto tuotteita tai esim isin paidasta pojalle paidan.

  4. Suurin osa näistä jo käytössä, mutta valitsen kohdan:

    4. Ota käyttöön kestovanulaput.

    Se on ollut jo suunnitelmissa, kestovanulaput vain puuttuvat.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hävikkiviikon teemakirjoitus: omena-ahdistus

Maailma kärsii ilmastoahdistuksesta. Oman ilmastoahdistukseni alalaji on omena-ahdistus. Omena-ahdistus on pahimmillaan näin syyskuussa, kun omenat putoavat maahan ja märkänevät ylipitkän nurmikon sekaan. Nurmikon, jota ei

Kiertotalous Suomessa – edelläkävijyyttä ja kovia tavoitteita

Kiertotalous Suomessa – edelläkävijyyttä ja kovia tavoitteita Eilen (3.6.2019) julkaistiin neuvottelutulos uudesta hallitusohjelmasta. Hallitusohjelma pitää sisällään lukuisia strategisia tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Zero waste -idea vaatteiden hyötykäyttöön

Rikkinäisistä, korjauskelvottomista, ikitahraisista, kulahtaneista ja muuten vaan käyttökelvottomista vanhoista vaatteista voi ommella vaikkapa kestokasseja, nenäliinoja, kestovanulappuja, talouspaperin korvikkeita ja niin edelleen. Voisiko vaatteen kuitenkin käyttää

Muovipusseja et tarvitse mihinkään!

Muovipusseja et tarvitse mihinkään! Suomalainen käyttää vuoden aikana keskimäärin 220 muovikassia ja -pussia, kun myös hedelmäpussit lasketaan mukaan. Muovipussimäärä ei ehkä tunnu suurelta, mutta kun