Parhaassa tai pahimmassa, miten vaan haluaa ajatella vastasyntyneen kohdalla yövaipatus ei juurikaan eroa päivävaipatuksesta. Näin meilläkin meni ensimmäiset kaksi yötä kotona. Vauva piti herättää syömään 4 tunnin välein, ja tehoaks herättämiskeino on vaipanvaihto. Näinä öinä siis käytettiin ihan normaaleja päiväkomboja, noin 4-5 kerrosta imua, päällä villahousut. Ydinpomminvarmat, isimiehen aikoinaan 60 asteessa pesemät 80cm kokoiset Ruskovillat. Koko vastaa nyt ehkä 70cm kokoa. Joo, kooltaan valtavat, mutta nihin oli paras luotto. Tällöin myös olimme olleet tilanteessa, jossa jokaisessa vaipassa oli kakka, ja sitä ei voi pikkupyllyyn jättää. Kolmantena yönä vauva heräsikin itse jo syömään, ja kakantulokin oli asettunut. Vaihdoin vaipan yölläkin, sillä edelleen kuvittelin meneväni samaan tyyliin kuin aiemmat yöt.
Neljäs yö toi siis muutoksen. Kun edellisenäkään yönä ei kakkaa tullut, ja vauvaa ei tarvinnut herättää, pätin illalla koostaa hyvän yövaipan. Onneksi imumateriaaleja on vaikka pienelle armeijalle, niin kokeilutkin sujuvat helposti. Meidän vauva menee yöunille noin 21-22 aikaan, riippuen kovin paljon päivän rytmeistä. Mä herään useimmiten anyway 6-7 aikaan, joten tuossa vaiheessa vaipanvaihtokin on inhimillistä. Vaipan imutarve on siis noin 8 tunnin luokkaa. Vauva tempoo vielä yhden unipätkän tuohon, eli nukkuu jopa 12h samalla vaipalla, jos ihmeitä ei tapahdu.
Hyvän yövaipan ominaisuudet meillä
- Bambujoustofrotee tai joustofrotee sisäpintana
- Täyttövaippa tai imuja lisättävissä järkevästi (kuivausolosuhteet..)
- Villahousut (tän hetken suosikkeja Ruskovilla koko 50cm ja Hilivinksis hahtuvat koko S)
- Imuina nopeaa ja hidasta kombona. Ensimmäisena joustofrotee/pyyhefrotee, alle muutama kerros (6 krs) bambua/bambu-hamppua ja vielä mukaan hahtuvaimu
Parhaat yövaipat olen rakentanut etutarrallisiin Mummut -kaavalla tehtyihin sisätäyttövaippoihin. Nb-kokoinen on passeli, mutta S-kokokin menettelee. Ompelemissani on paikat neppi-imuille, olen valinnut ns. tuplapitkän. Neppi-imun (bambua/bambu-hamppua 3 krs) lisäksi olen laittanut ohehkon puuvillaa sisältävän imun lähimmäksi peppua (1 krs. froteeta/joustofroteeta+ 1-2 krs bambua/bambuhamppua/hamppua). Alimmaisena on villaimu joko Novitan Joki-langasta tai merinovillasta. Mummuissa on kiinteä tukikerros bambu-hamppufleeceä ja ulkopinta velouria. Näin ynnäillen yövaipassamme on 10-12 imevää kerrosta. Toinen toimiva vaihtoehto erillisille imukomboille on ollut Mannamaan S-kokoinen perhostaittoimu. Sen kanssa lisäsin vain villaimun. Totta puhuen useimmiten uloimmaset kerrokset ovat olleet ihan kuivia, mutta yöunien pituudet vaihtelevat, ja en halua vauvaa herättää vain siksi, että imut loppuu..
Mikä sitten ei ole toiminut? Kuivaliinapinnat! Vaikka vaippamalli on ollut sama, coolmax -pintaiset vaipat falskaavat -kyljestä! En osaa tarkkaa syytä sanoa, mutta kaiketi coolmax ei päästä meidän kylkinukkujalle tarpeeksi nopeasti pissaa imuihin, ja falskaus tulee kylkeen. Samoin kävi fleecepintaisen vaipan kanssa. Ko. yksilö tosin on näpsykiinnitteinen. Kummallakin kerralla oli nopea imu heti pintamateriaalin alla. Eli tehdas käyntiin ja märkäpintaisia yövaippoja kasaan muutama. Mitään suurta katastrofia näistä ei ole seurannut, body on imaissut hiukan kosteutta, lakanoihin saakka ei ole päässyt.