Nopeat ja hitaat imut, mitä ihmettä ne ovat ja pitääkö jokaisen kestovaippailijan ymmärtää niistä? Ei välttämättä, mutta joskus vaipatusongelmat ratkeavat imujen oikeanlaisella sijoittelulla.
Kestovaippaviikon 2019 aiheenamme blogissa on erilaiset vaippojen kankaat ja imumateriaalit. Vaipoissa käytetään paljon erilaisia kankaita, ja niiden viidakkoon on helppo eksyä!
Imumateriaalit jaetaan karkeasti hitaisiin ja nopeisiin imuihin. Hitaita imuja käytetään paketin alimmaisena ja nopeita päällimmäisenä, eli lähimpänä vauvan pyllyä.
Nopea imu tarkoittaa sitä, että materiaali imee pissan äkkiä itseensä, ja mieluiten luovuttaa sitä poiskin kohtuullisen nopeasti. Hidas imu taas imee hitaammin, ja samalla kosteus ehtii leviämään koko imun pituudelta. Eli kiteytettynä: nopea imu sieppaa pissan itseensä, ja hidas imu imeyttää pissan koko imun matkalle.
Tyypillisesti käytettäessä pelkkää nopeaa imua vaipassa, imut ovat märkiä vain siitä kohdasta, mihin pissa tulee. Kun pissaa tulee liikaa, vaippa vuotaa, koska nopea imu ei pysty levittämään kosteutta tasaisesti koko imun pituudelle.
Pelkkää hidasta imua käytettäessä taas vaippa saattaa vuotaa yli, koska hidas imu ei kykene nappaamaan paineella tulevaa pissaa tarpeeksi nopeasti.
Karkeasti jaoteltuna nopeisiin materiaaleihin kuuluu puuvilla, mikrokuitu ja zorb, ja hitaisiin hamppu, pellava ja villa. Bambu on hitaan ja nopean välimaastossa, ja kokeilemalla selviää parhaiten sen kanssa toimivat yhdistelmät.
Kosteussulullisissa vaipoissa käytetään yleisimmin kosteussulkuna PUL-kangasta tai laminoitua trikoota. PUL on näistä yleisempi. Vaippojen sisäpuolen kankaat taas voidaan jakaa kahteen osaan: märkäpintaiset ja kuivapintaiset kankaat. Jako perustuu siihen, imeekö kangas kosteutta itseensä ja siksi tuntuu märältä, vai luovuttaako se kosteuden seuraavaan kerrokseen ja tuntuu kuivalta, eli käytännössä vain kostealta.
Märkäpintaisia materiaaleja ovat puuvillajoustofrotee ja bambujoustofrotee. Kuivapintaisia taas ovat coolmax, fleece ja polyestermokka.
Sisävaippojen uloimpana materiaalina suositaan paljon joustofroteeta tai bambujoustofroteeta, koska niiden nukkaan tarttuu näpsy helposti kiinni. Periaatteessa kuitenkaan uloimmalla kankaalla ei juuri ole merkitystä, joten kierrätysmateriaaleista tehdyt vaipat voivat olla ulkopinnaltaan vaikka kivasta t-paidasta saatua trikoota.
Nopeat ja hitaat imut, toivottavasti asia selkiytyi tämän kirjoituksen ansiosta!
Viikon mittaan blogiin ilmestyy tarkempaa tietoa materiaaleista, ja myös tunnistusavuksi kuvia niistä.
Lue lisää: