Eilen selvitimme hitaiden ja nopeiden imujen eroavaisuuksia ja käyttötarkoituksia. Tässä kirjoituksessa esittelemme tarkemmin nopeiden imujen ominaisuuksia, tunnistamisen helpottamiseksi kuvien kanssa!
Nopeisiin imuihin luetaan puuvilla, mikrokuitu, minkee ja zorb. Nopeat imut nappaavat pissan ja luovuttavat sen alempana olevaan hitaaseen imuun.
Puuvilla on yleinen käytössä oleva luonnonkuitu. Puuvillakankaista imumateriaaleina käytetään eniten puuvillafroteeta, joustofroteeta, flanellia ja puuvillaharsoa.
Puuvillafrotee on tuttu materiaali kylpypyyhkeistä. Vanhasta pyyhkeestä onkin helppo tehdä imuja saumuroimalla reunat. Froteelle tyypillistä on kankaan molemmin puolin kulkeva nukkalanka, joka tekee pientä lenkkiä kankaan pintaan. Näin froteen imukyky saadaan paremmaksi kuin sileän puuvillakankaan, koska kankaassa on enemmän lankaa.
Puuvillafrotee voi olla myös erittäin pitkänukkaista, jolloin nukka näyttää lähes lainehtivan kankaan pinnalla. Imuteho on erityäin hyvä, koska lankaa on paljon.
Joustofrotee on neulottu, toiselta puolelta nukalla oleva kangas. Jos näet kankaan molemmat puolet, nurja puoli on kalju. Joustofroteen lenkki on pienempää ja tiheämpää kuin pyyhefroteessa, ja siinä on vähän myös polyesteria mukana parantamassa kankaan kulutuksenkestoa.
Flanelli on sileää, pehmeää puuvillakangasta. Flanelli on yleinen materiaali yövaatteissa, joten sieltä on helposti saatavilla vertailukohtaa tuntumaan. Flanellista voi tehdä ohuita kosteudenlevittäjäimuja päällimäiseksi kerrokseksi, lähimmäs vauvan pyllyä. Flanelli on tuttu materiaali ImseVimsen flanelleteista. Flanellin ominaisuus on nyppyyntyminen, joten hyvät ja imukykyiset flanellikankaat ovat usein melko haalistuneen ja nyppyisen näköisiä.
Harsokangas on tuttu materiaali vauvojen puklu- ja vaippaharsoista. Harsot käyvät pelkillään vaipaksi lähinnä pienille vauvoille. Pissamäärien kasvaessa harsopaketti vaatii kaveriksi muutakin imua, jota voi asetella harsotaitosten väliin. Harsot toimivat erinomaisesti vessahätäviestinnän imuina vessatusvaipoissa! Vessatusvaipassa harson voi vaikka leikata ja saumuroida pienemmäksi. Vaippaiän jälkeen harsot toimivat imutehojensa vuoksi erinomaisesti mm. keittiöpyyhkeinä.
Mikrokuitu on polyesterista valmistettu materiaali. Mikrokuitu on vaippaimuissa aina valkoista. Se on sähköinen materiaali, ja pistelee varsinkin kuivissa käsissä epämiellyttävästi. Mikrokuitu imee erittäin tehokkaasti iholta kosteutta, joten älä laita mikrokuitua koskaan suoraan vauvan pyllyä vasten. Kaikki lapset eivät kestä sitä edes taskuvaipan päällimmäisenä materiaalina.
Mikrokuitu on imuteholtaan kuin pesusieni: se imee paljon nestettä, mutta puristettaessa luovuttaa sitä erittäin herkästi pois. Tämä ominaisuus saattaa aiheuttaa ongelmia istuvilla lapsilla. Imut ovat ensin imeneet pissan, mutta hitaiden imujen ollessa riittämättömät tai puuttuessa kokonaan, mikrokuitu luovuttaa imetyn pissan pois vauvan istuessa, ja vaippa vuotaa yli.
Mikrokuitu on paksuuteensa nähden imukyvyltään melko huono. Vauvan pissamäärien kasvaessa onkin syytä lisätä kunnolliset hitaat imut mikrokuidun kaveriksi. Jos paketista tulee liian paksu, on mikrokuitu järkevintä korvata ohuemmalla nopealla imulla. Materiaali jakaa mielipiteitä vahvasti, jotkut tykkäävät hirveästi, ja jotkut eivät halua ollenkaan käyttää.
Yleensä imut paranevat käytössä, ja imuteho on parhaimmillaan vasta reilun kymmenen pesun jälkeen. Siinä se pysyykin siihen asti kuin kangas hajoaa. Mikrokuitu kuluu käytössä, ja kuluessaan harmaantuu. Harmaantunut mikrokuitu ei ole imuteholtaan enää kovin hyvä, ja silloin se onkin aika päästää muihin hommiin. Mikrokuitua voi jatkokäyttöä esimerkiksi siivousliinana.
Minkee on myös polyesterista valmistettu materiaali, ja väriltään valkoinen. Minkee on erittäin sileä materiaali, ja sen pinta on vähän kuin lyhyttä karvaa. Minkeeimut ovat tulleet tutuksi vuoden 2014 äitiyspakkauksessa olleista oransseista TotsBotsin taskuvaipoista. Minkee harmaantuu nopeampaa kuin mikrokuitu, ja silloin senkin imuteho heikkenee merkittävästi.
Minkee ei tunnu niin sähköiseltä ja epämiellyttävältä kuin mikrokuitu, ja se toimii hyvin samalla tavalla vaipassa, kuin mikrokuitu. Ehkä pesusienimäinen ominaisuus ei ole ihan yhtä vahva kuin mikrokuidulla.
Zorb on kestovaippakäyttöön kehitetty, polyesterista valmistettu materiaali. Zorb on pistelevää, ohutta vanulevyä. Zorb tuleekin aina päällystää jollain muulla kankaalla, ennen kuin sitä käyttää imuna. Esimerkiksi flanelli sopii päällystämiseen mainiosti, koska se on ohutta.
Puuvillasta käytetään myös sileää neulosta imujen päällystämisessä. Puuvillaneulos ei ole mikään huippuhyvä materiaali yksikseen, mutta ohuuden takia se toimii hyvin esimerkiksi zorbin päällystämisessä.
Lue lisää:
Seitsemän syytä käyttää kestovaippoja
Esittelyssä SuperJellona – kestovaippoja ja uudenlaiset harkkahousut