Miten vaatettaa kestoileva vauva?

kuva1_vaatteet

Kestopeppu näyttää valtavalta! Minkälaiset vaatteet mahtuvat sen päälle?

Yleinen harhaluulo on, että kestoillessa tarvitsisi vaippojen lisäksi uusia koko lapsen vaatekapin sisältö. Todellisuudessa kestoilevan vauvan vaatettaa aivan samoilla vaatteilla kuin kertseilevänkin.

kuva2_vaatteet

Kuva: Liikkumisen iloa kestoissa ja mukavissa vaatteissa

Nykyaikaiset kestovaipat ovat ohuita ja mukavia, eivätkä ne rajoita lapsen liikkumista tai vaatevalintoja. Suosin itse lapsellani mukavia trikoo-, college- ja velourvaatteita, mutta mikään ei estä pukemasta kestoilevaa lasta farkkuihin tai sukkahousuihin. Jokainen lapsi on vartaloltaan omanlaisensa, joten kaikki vaatteet eivät muutenkaan sovi kaikille. Toisille sopivat tiukat ja kapealahkeiset pillifarkut pienestä pitäen ja toinen tarvitsee enemmän tilaa reisille ja mahalle. Kestoileva esikoiseni on ollut syntymästään lähtien pitkä ja hoikka, joten olen suosinut hänellä kapeita legginsejä, sillä leveämmät verkkarit ovat lepattavine lahkeineen olleet vain tiellä.

”Hoikalla pojallani pysyivät housut paremmin ylhäällä kestojen kanssa, ja vartalo näytti tasapainoisemmalta. Sopusuhtaisemman pikkuveljen kohdalla piti ostaa väljempiä housuja, isompia bodyja ja lisää jatkopaloja.”

”Esikoisen kans huomattiin toi, että vaippojen kans pysyy housut ylhäällä. Kun oppi kuivaksi, niin ei enää mitkään housut pysyneet ylhäällä. Sellaset jotka pysy, olivat jo lahkeista lyhyet.”

kuva3_vaatteet

Kuva: Minua ilahduttavat kauniit lastenvaatteet

Kukaan ei ole koskaan myöntänyt huomanneensa lapseni vaipan koosta, että kestoilemme. Kestovaippa onkin bambu- ja hamppuimuista koottuna käytössä ohut ja siisti paketti, joka ei pullota vaatteiden alta. Aivan pienellä vauvalla vaippa on suhteessa lapsen kokoon iso, mutta meillä ainakin paketti on pienentynyt ja vaippojen vaihtoväli pidentynyt lapsen kasvun myötä.

”Kestovaippailukin on kehittynyt niin huimasti, että nykyään ei tarvitse isoa pakettia paljon pissivällekään.”

Yövaippa toki vie enemmän tilaa, kuin päivävaippa, mutta sen ongelman ratkaisimme terättömillä nepparikiinnitteisillä yöpuvuilla, joista voi lapsen kasvaessa jättää pari nepparia haaroista auki lisätilaa antamaan. Terällisten päälle puimme sukat, jolloin liian pitkät lahkeet eivät haitanneet vauvaa. Myös unipussin mallinen body on toimiva kestoilevalla vauvalla yökäytössä.

”Yövaippa kun on aika iso paketti, niin olen huomannut, että yöhaalarit jäävät aika nopeasti pieneksi olkapää-haaramitasta.”

Aina kestoilu ei ole ongelmatonta. Kesto- ja kertakäyttövaipat voivat falskata. Niin kestovaippoja kuin kertakäyttöisiäkin käyttäessä voi vähentää kosteusvaurioita käyttämällä lapsella oikean kokoisia vaatteita. Haaroista kiristävä body kannattaa vaihtaa suosiolla isompaan, sillä reiden ympärille tiukasti porautuva puuvillavaate johtaa takuulla kosteuden ulos kertakäyttövaipastakin. Pitkäselkäisellä lapsella kannattaa kokeilla bodyn jatkopaloja, jotka pidentävät haaran pituutta ja tuovat lisätilaa jalansuihin. Toiset suosivat yhdistelmänä löysiä housuja ja paitaa, jolloin mikään vaatekappale ei purista lasta haaroista. Ompelevien kestoilijoiden keskuudessa on jaettu parhaita kaavoja ja vinkkejä itse ommeltaviin suloisiin haaremihousuihin.

kuva4_vaatteet

Kuva: Itse ommeltuja vaatteita kestoilevalle lapselle

kuva5_vaatteet

”Bodyn jatkopaloja on myös käytetty. Meillä kyllä on ollut bodyn jatkopalat käytössä kertsienkin kanssa. Jotkut vaatteet ovat vaan liian lyhyet pitkäselkäisille lapsille vaipasta riippumatta.”

”Olen muuten huomannut että timmit sukkahousut aiheuttaa meillä usein ohivuotoja. Kirpparilta ostetut, kulahtaneet ja enimmän joustonsa menettäneet sukkikset sen sijaan toimii hyvin.”

”Lindexin haaremihousut käytössä ja legginseistä kokoa isompi niin vaipalle tilaa, tarvittaessa käärin lahjetta.”

kuva6_vaatteet

Kuva: Pitkät villasukat pitävät reilun pituiset lahkeet kurissa

Kestoilun maailmaan tutustuessa saattaa myös huomata, ettei lapsi tarvitsekaan suurta määrää vaatteita. On ekologista, jos samat vaatteet ovat käytössä pitkään ja ne käytetään loppuun asti. Erityisen pitkäikäisiä ovat esimerkiksi bodyt, joissa on jatkopalat kiinteänä lisäosana ja taitettavat hihat (tuttuja viimeisimmistä äitiyspakkauksista) sekä haaremimalliset housut taitettavilla resoreilla. Liian isoja vaatteita voi paikoillaan makoilevalta lapselta lyhentää hihoja ja lahkeita rullaamalla tai laittamalla nilkkoihin pehmeät hiuslenkit lahkeiden pidikkeiksi. Liikkuvakin lapsi voi käyttää lähes mekkomittaan ylettävää isoa paitaa, jos hihat taittaa lyhyemmiksi.

”Ja hei, villahousut on housut, ei niiden päälle tarvi välttämättä pukea toisia.”

Korostetut kommentit on kerätty tätä blogikirjoitusta varten tehdystä keskustelusta Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon (OMV) -ryhmästä Facebookista. Kiitos kaikille vinkkejä ja kuvia antaneille! Osa kuvista on omista arkistoistani kaivettuja.

Kirjoittaja: Sara Palojärvi, Siskoneule-blogi http://www.siskoneule.fi

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kodin kestot tutuksi!

Kodin kestot ry toimii sekä kestotuotteiden tunnetuksi tekijänä että harrastejärjestönä. Monesti toiminnassa nämä kaksi yhdistyvät.

Kestoilusta apua kuukautisköyhyyteen

Hiekkaa, sanomalehtiä, vessapaperia, sukkia tai eilinen terveysside alushousuissa. Kuukautissuojina käytetään sitä, mitä sillä hetkellä on saatavilla.  Kukapa meistä ei olisi joskus kuukautisten alkaessa huomannut, että

Vuoden kestoteko 2022

Kodin kestot ry:n hallitus palkitsee vuosittain Vuoden kestoteon. Tänä vuonna hallitus halusi valinnassaan painottaa kestoilua esille tuovia somekanavia.

Vuoden 2020 kestovaippateko

Kestovaippaviikon lopun lähestyessä julkistamme vuoden kestovaippateon saajan! Kodin kestot ry:n hallitus on päättänyt myöntää perinteisen vuoden 2020 kestovaippateon tunnustuksen BabyDot tmi:lle. BabyDotin nimi tuli esille