The Great Cloth Diaper Change on maailman suurin kestovaippatapahtuma

Maailman suurin kestovaippatapahtuma, joka Suomessa tunnetaan nimellä Kestovaippatempaus, sai alkunsa jo vuonna 2011. Suomessa tapahtumaan on otettu osaa vuodesta 2013 alkaen.

Jokakeväinen Kestovaippatempaus lähestyy. Tänä vuonna vaippoja vaihdetaan yhdessä niin livenä kuin virtuaalitapahtumassa. Maailmanlaajuinen kestovaippatapahtuma järjestetään kolmipäiväisenä: 21.-23.4.2023. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mistä tapahtuma on saanut alkunsa, miten konsepti on muuttunut vuosien varrella ja miten tapahtumaan on Suomessa vuosien varrella otettu osaa.

Mikä Kestovaippatempaus?

The Great Cloth Diaper Change, joka Suomessa tunnetaan paremmin nimellä Kestovaippatempaus, on maailman suurin kestovaippatapahtuma. Tapahtuman tarkoitus on edistää kestovaippoihin ja niiden käyttöön liittyvää tietoutta sekä tuoda esiin kuinka paljon kestovaippailevia perheitä on. Tapahtuman tavoitteena on alusta alkaen ollut osoittaa, että kangasvaipat ovat varteenotettava vaihtoehto nykypäivän perheille.

Suomi on osallistunut tempaukseen joka vuosi vuodesta 2013 lähtien. Alkuun kestovaippatapahtumia järjestettiin eri paikkakunnilla, mutta myöhemmin tapahtuma siirtyi virtuaaliseksi.

Kestovaipanvaihdon Guinnessin maailmanennätys

The Great Cloth Diaper Change sai alkunsa vuonna 2011, kun yhdysvaltalainen Tiny Tots Diaper Servicen yrittäjä Judy Aagard halusi juhlia Maan päivää isännöimällä perhetapahtumaa asiakkailleen. Suunnitteluvaiheessa syntyi unelma tehdä kestovaipanvaihdon Guinnessin maailmanennätys ja näin ensimmäinen the Great Cloth Diaper Change -tapahtuma alkoi hahmottua. Tavoitteena oli vaihtaa samanaikaisesti kangasvaippoja mahdollisimman monelle vauvalle ja taaperolle.

Tapahtumakonseptia suunniteltiin ensin Pohjois-Amerikan kestovaippaharrastajille, mutta se sai nopeasti kannatusta myös muilla mantereilla. GCDC 2011 -tapahtumia oli lopulta eri puolilla maailmaa, vaikka joissakin maissa osallistuminen tarkoitti vaipanvaihtoa keskellä yötä.

Ensimmäisen vuoden jälkeen Yhdysvaltojen kestovaippayhdistys, Real Diaper Association (RDA), otti vetovastuun GCDC:n järjestämisestä. RDA järjesti tapahtuman vuoteen 2017 saakka jolloin yhdistyksen toiminta päättyi. Onneksi tempausta on tämänkin jälkeen ollut järjestämässä joukko sitoutuneita vapaaehtoisia.

Kestovaippatempaus 2014, Helsinki.

Vuonna 2011 tehtiin ensimmäinen Guinnessin maailmanennätys ennätyskategoriassa ”suurin samanaikainen kangasvaippoja vaihtaneiden ihmisten määrä”. Ennätykseen osallistui yhteensä 5 026 osallistujaparia 127 eri paikkakunnalla, viidessä eri maassa. Uusi maailmanennätys tehtiin tämän jälkeen vuosittain aina vuoteen 2014 saakka. Silloin osallistujapareja oli yhteensä 8 459, paikkakuntia 188, maita 18 ja mantereita kuusi. Vuodesta 2013 alkaen tempausaika oli kaikissa maissa sama, klo 11, eikä yöllisiä vaipanvaihtoja enää järjestetty.

Kestovaippatempaus 2016, Tampere

Kestovaippatapahtuma siirtyi virtuaaliseksi koronapandemian myötä

Vaikka Guinnessin maailmanennätysyrityksestä luovuttiin, on tapahtumaa jatkettu vuosittain. Tapahtumakonsepti on kehittynyt paljon vuosien aikana. Vuonna 2019 GCDC järjestettiin ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä tapahtumana ja seuraavana vuonna tempaus järjestettiin jo kolmipäiväisenä. Tuolloin tapahtuma myös muuttui täysin virtuaaliseksi koronapandemian vuoksi. Suomessa tosin olimme aikaamme edellä, sillä meillä tapahtumaan on voinut osallistua virtuaalisessa Facebook-tapahtumassa jo vuodesta 2017 alkaen.

Myös vuonna 2021 suurin osa tapahtumista järjestettiin virtuaalitapahtumina pandemian jatkumisen vuoksi. Viime vuonna joitakin tapahtumia järjestettiin jälleen livenä, mutta monin paikoin oltiin vielä tapaamisen suhteen varovaisia.

Virtuaalisessa Kestovaippatempauksessa julkaistaan kuva lapsesta kestovaipassa. Kuvaan liitetään vuosittain vaihtuva tunnussana.

Kestovaippatempaus Suomessa

Suomi on osallistunut tempaukseen joka vuosi vuodesta 2013 lähtien. Tapahtumalle annettiin ensin nimeksi Suuri vaipanvaihtotempaus. Vuonna 2017 sekä tapahtuman nimi että luonne muuttuivat. Vuonna 2017 päätettiin järjestää ensimmäinen virtuaalinen Kestovaippatempaus Facebookissa. Facebook-tapahtuman lisäksi tapahtumia on järjestetty koronavuosia 2020 ja 2021 lukuunottamatta yhdellä tai useammalla paikkakunnalla ympäri Suomen. Kun Guinnessin yhteistyöstä luovuttiin, tapahtuman järjestäminen helpottui huomattavasti.

2013: Suuri vaipanvaihtotempaus järjestettiin Helsingissä ja Varkaudessa.

2014: Tempauksia järjestettiin Helsingissä, Lahdessa ja Joensuussa.

2015: Tapahtumia järjestettiin Lempäälän Ideaparkissa sekä Kauniaisissa.

2016: Tapahtumassa luovuttiin Guinnessin kanssa tehdystä yhteistyöstä. Maailmanennätyslukuihin pääsivät mukaan myös hieman epävirallisemmat tapahtumat, eikä esimerkiksi virallisia valvojia enää vaadittu. Tapahtuma järjestettiin Tampereella, Espoossa, Kuopiossa, Turussa ja Seinäjoella.

2017: Tempaus järjestettiin ensimmäinen kerran virtuaalitapahtuma Facebookissa, jossa vaippakuvia kertyi yhteensä 111. Vaippoja vaihdettiin myös livetapahtumissa Pieksämäellä, Turussa ja Varkaudessa.

Ensimmäisessä virtuaalisesti järjestetyssä Kestovaippatempauksessa vuonna 2017 tunnustekstinä oli ”Vaihdetaan yhdessä parempaan”

2018: Virtuaalinen Kestovaippatempaus järjestettiin toista kertaa. Tällä kertaa vaippakuvia julkaistiin yhteensä 50. Lisäksi Varkaudessa järjestettiin tempaus kestovaippakirppiksen yhteydessä.

2019: Vaippakuvia julkaistiin virtuaalisessa tapahtumassa yhteensä 92. Lisäksi laskettiin tempauksen suosituimmat vaippamerkit. Kärkeen nousi kotimainen vaippamerkki Onnikas ja toiselle sijalle nousi niinikään kotimainen merkki, yhteisöjäsenemme Myllymuksut.

2020: Virtuaalisessa Kestovaippatempauksessa otettiin mukaan uusi kategoria. Vaipan sai lapsen sijaan ensimmäistä kertaa pukea myös nukelle tai pehmolelulle. Lapsisarjassa julkaistiin 164 ja lelusarjassa 44 kuvaa.

2021: Lelusarjassa tehtiin uusi ennätys! Yhteensä virtuaalisessa Facebook -tapahtumassa julkaistiin 125 vaippapeppukuvaa sekä 70 lelusarjan kuvaa.

2022: Kuvan sai julkaista virtuaalisesti Facebookissa tai Instagramissa. Kestovaippakuvia kertyi lastensarjassa kaikkiaan 106 ja lelusarjassa 47.

Vuonna 2020 Kestovaippatempauksen tunnustekstillä viitattiin ”Yksin mutta yhdessä” koronapandemiarajoitusten aiheuttamiin sosiaalisiin vaikutuksiin

Kestovaippatapahtuma luo yhteisöllisyyttä

Aulikki Etelärinne on yksi pitkäaikaisista yhdistysaktiiveistamme, joka on ollut mukana järjestämässä Kestovaippatempausta ensimmäisestä Suomessa järjestetystä tapahtumasta lähtien joka vuosi.

Aulikki Etelärinne, olet pysynyt mukana tapahtumaa järjestämässä jo 10 vuotta. Mikä tapahtuman järjestämisessä on ollut parasta?

”Joka vuosi into kasvaa hiljalleen tempauksen lähestyessä. Välillä ”kansainvälinen painostus” on auttanut, kun yhdysvaltalaiset tapahtumajärjestäjät ovat kyselleet, onko Suomi mukana. Uudet tekijät ja ideat auttavat vuosi toisensa jälkeen. Kun keksimme lelusarjan, pääsin taas itse pitkästä aikaa ihan itse pukemaan kestovaippoja ja ottamaan ikiomia vaippakuvia pehmoleluista. Silloin tein myös ensimmäiset kestovaippani, nukkejen koossa tosin.

Olen ollut mukana järjestämässä tempauksia Varkaudessa, Joensuussa, Kauniaisissa ja Kuopiossa, joten olen päässyt tapaamaan myös eri paikkakuntien toimijoita. Yhdessä tekeminen on ollut joka paikkakunnalla vallan mukavaa! 

Nyt, kun omat lapset ovat isoja ja työ vie paljon aikaa, olemme kavereiden kesken järjestäneet tempauksia kevyellä otteella, ilman suurta painetta markkinoinnista. Ajatuksena mukava yhdessäolo ja kohtaaminen, oli paikalla sitten yksi tai useampi vaippapeppu. Aina on onneksi kuvattavia löytynyt, mikä on tietysti palkitsevaa!”

Onko jonkin vuoden tapahtuma jäänyt erityisesti mieleesi?

”Kaikista vuosista on jäänyt mukavia muistoja, mutta ensimmäinen ponnistus oli ehdottomasti suurin ja huikein. Järjestimme Suuren vaipanvaihtotempauksen ympärille kirppistapahtuman ja jännitimme yhdessä Guinnessin ennätystä. Minun piti muun muassa haalia paikalle kaksi luotettavaa, puolueetonta todistajaa, joista toinen taisi olla poliisi ja toinen kunnanvaltuutettu. Nykyään tempaus ei enää ole mukana Guinnessin ennätysyrityksessä, mikä helpottaa tapahtumajärjestelyjä huomattavasti.”

Miksi tapahtuma on mielestäsi tärkeä?

”Tapahtuma tarjoaa mukavan tavan kokoontua kestoilun ympärille joko ihan kasvokkain tai sitten somessa. Kun itse järjestin tapahtumaa ensimmäistä kertaa, minulla oli tunne, etten tuntenut Varkaudesta kuin pari hassua kestoilijaa. Lopulta kestovaippa puettiin 23 paikalliselle, ja vierailevia tähtiä saatiin paikalle lisäksi kuusi. Emme tosiaankaan olleet yksin!

Yksi tapahtuman puuhanaisista on edelleen parhaita ystäviäni, joten voisinpa nimetä tempauksen parhaaksi anniksi myös kestävän ystävyyden. Yhteisten tapahtumien järjestäminen on luonut vahvoja siteitä myös etäyhteyksien avulla. Sosiaalisen median välityksellä voimme tarjota pienen ripauksen yhteisöllisyyttä myös heille, joiden lähellä ei ole samanhenkistä porukkaa.”

Kestovaippatempaus 2016, Turku.

Lue lisää:

Kodin kestot ry:n kevätkokous 2023

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Testissä Wouwoun kestovaipat

Helppoa kestovaippailua ilman muoveja tai kuluvia osia — käyttäjän kertomus

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Syyskokouskutsu

Kodin kestot ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään 24.11.2024 klo 10:30hybridikokouksena. Esityslista ja etäosallistumislinkki kokouskansiossa täällä. Kokoukseen voi osallistua joko etänä tai paikan päällä Tampereella osoitteessa LykkeDahlia,

Kodin kestot ry 20 vuotta – tule mukaan juhlimaan!

Tervetuloa juhlimaan 20-vuotiasta Kodin Kestot ry:tä! Tapahtuma järjestetään sunnuntaina 24.11.2024 klo 10-16 Tampereella juhlatila Lykke Dahliassa osoitteessa Pyhäjärvenkatu 5 A. Ohjelma alkaa yhdistyksen syyskokouksella, johon

Kestomessut 2024 – ohjelma julkaistu!

Kestomessut kokoaa viikonloppuna taas jäseniä sekä muita kestoaiheista innostuneita yhteen. Verkossa järjestettävillä messuilla tiedossa on yhteisöjäsenten esittelyä, erilaisiin kestotuotteisiin tutustumista, sekä asiantuntijapuheenvuoroja kestävämmän elämäntavan ympäriltä.