Kestovaipat päiväkodissa –kokemuksia ja opastusta

kestovaippoja pöydällä

Syksyn myötä monessa perheessä koittaa myös uusi jännittävä elämänvaihe, päiväkodin aloitus. Jos lapsella on ollut kotona käytössä kestovaipat, on luontevaa jatkaa käyttöä myös päiväkodissa. Yhdistys saa kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti yhteydenottoja siitä, miten perheitä on vaadittu viemään “samanlaiset” vaipat kuin muillakin, eli ostamaan kertakäyttövaippoja pelkästään päiväkodissa käytettäväksi. Paitsi ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoa, tämä tuottaa myös monelle pettymyksen: minulle tärkeä asia tyrmättiin turhana ja ylimääräisenä vaivannäkönä. Kestottaneet vanhemmat tietävät varsin hyvin, ettei kestovaipan vaihto juurikaan eroa kertakäyttöisestä. Yhdistys teetti keväällä kyselyn jäsenten kokemuksista päiväkotikestoilusta, jonka vastauksia on lainattu tässä jutussa.

“Päiväkodissa oli toinenkin kestopeppu, joten homma oli tuttua henkilökunnalle. Toisessa päiväkodissa henkilökunnan kokemukset kestoista olivat osin varautuneet lähinnä pidemmän ajan takaa olevien muistikuvien takia. Nykyaikaiset kestot kuitenkin yllättivät toimivuudellaan ja helppoudellaan ja homma sujui tosi hyvin.”

“Suhtautuminen kestoihin oli hyvää, eikä niitä ikinä kielletty tai niistä valitettu, vaikka vakaope sanoikin ekana päikkypäivänä, että kannattaa ottaa paljon vaihtovaatteita mukaan, sillä kestothan falskaavat usein.”

Saimme lähes pelkästään positiivisia kokemuksia kestovaippojen käytöstä, mutta monesti henkilökunnan ensireaktioissa kuuluivat vanhat uskomukset vuotavista vaipoista ja harso+villahousuyhdistelmistä. Moni perhe joutuukin opettamaan vaippojen vaihdon uudelleen – ja kymmeniä vaippoja päivässä vaihtavalle ammattilaiselle erilainen vaippa voi tuntua rutiinin hankaloitumiselta. Yhdistys on laatinut perheiden ja varhaiskasvatuksen henkilöstön tueksi kestovaippojen lyhyen oppaan sekä vaihto-ohjeen. Voit lisätä ohjeeseen myös omia lisätietoja. Löydät ne tämän artikkelin lopusta.

“Vein hoitoon sekä tarrallisia vaippoja, että housuvaippamallisia ja hyvin pian ilmoittivat, että voisinko tuoda vain housuvaippamallisia, he kokivat nämä helpommiksi.”

Varhaiskasvatus on yhteistyötä perheen kanssa, ja parhaimmat päiväkotikestoilukokemukset olivatkin vastaajilla, joilla tämä yhteistyö toimi myös kestovaippojen kohdalla. Tällöin varhaiskasvatus tukee perheen arvojen mukaista kasvatusta. Päiväkodin kehotus tuoda kertakäyttöisiä vaippoja kestojen sijaan puuttuukin perheen oikeuteen elää arvojensa ja vakaumuksensa mukaisella tavalla, eikä siihen tarvitse suostua. Valitettavasti hankalimmat tilanteet ovat johtaneet jopa koko kaupungin laajuiseen “vaippasotaan”, joissa yhdistys on onnistunut kaatamaan yksittäisen päiväkodin tai koko kaupungin laajuisen kiellon kestovaippojen käytöstä, esimerkiksi Turussa ja Tampereella.

Kun haluat käyttää kestovaippoja päiväkodissasi, toimi näin:

  • Kerro lapsesi käyttävän kestovaippoja jo tutustumiskäynnillä muiden etukäteistietojen joukossa. Voit esittää asian aivan yhtä neutraalina kuin muutkin lapsesi tottumukset, esimerkiksi ruokavaliota tai pukeutumista koskien.
  • Tulosta mukaan yhdistyksen ohjeet kestovaipoista, ja kerro että opastat mielelläsi juuri sinun lapsesi vaippojen käytössä.
  • Tiedustele, tarvitseeko päiväkoti pesupussin lisäksi muuta vaippa-astiaa. Joissain kaupungeissa likaiset kestovaipat tulee säilyttää kannellisessa astiassa.
  • Pyri viemään päiväkotiin mahdollisimman yhdenmukaisia vaippoja, jotta vaihtaminen on joka kerta samanlaista. Vie vaipat käyttövalmiina, pakkaa esimerkiksi taskuvaipat kotona valmiiksi.
  • Näytä kestovaipan pukeminen edes jollekulle henkilökunnasta, ja kerro auttavasi tarvittaessa myöhemminkin. Halutessasi esimerkiksi vaipan nepparit voi merkitä.
  • Varmista, että päiväkodissa on aina pyykkipussi likaisille vaipoille, ja vie se kotiin tarvittaessa. Voit esimerkiksi kuljettaa pyykkipussin aina päivän päätteeksi kotiin ja viedä puhtaiden vaippojen mukana aamulla takaisin.
  • Jos päiväkodin henkilökunta tai johtaja kieltää kestovaippojen käytön, ota yhteyttä yhdistykseen, jotta osaamme auttaa sinua tarkemmin tai halutessasi ajaa asiaa puolestasi. Jos mahdollista, pyydä vaatimus kirjallisena. Lain mukaan sinulla on myös oikeus nauhoittaa puhelut, joissa itse olet soittaja tai vastaaja.

“Päiväkodissa on otettu todella iloisesti vastaan”

“Olen todella kiitollinen päiväkodin suuntaan onnistuneesta kestoilusta.”

Tulosta tästä ohjeet mukaan päiväkotiin:

Kestovaippaopas päiväkotiin / opas mustavalkoisena

Näin vaihdat kestovaipan – kuvallinen ohje / ohje mustavalkoisena

Lisää tietoa ja tukea:

Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteiden tutkimus vaippojen mikrobeista päiväkodeissa

Työsuojelurahasto: Kesto- ja kertakäyttövaippojen vertailu työterveydellisestä näkökulmasta

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno all-in-one vaipan, jossa on imu

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen takana Wouwou-merkin takaa löytyvät ystävykset