Kankainen kestotamponi – jippii vai yök?

Kankainen kestotamponi, mitä ihmettä? Vaihtoehtoja testaamiseen on kaksi: ostaa kaupasta tai tehdä kotona. Myös lopputuloksia voi olla kaksi – ihan hirveä tai ihan mahtava!

Vaihtoehto 1: Osta kestotamponi

Löysin Imse Vimse verkkokaupasta ihanan värisiä tamponeja, joita tilasin kokeiluun heti kaikkia kokoja. Etsystä hankin muutaman virkatun kestotamponin.

Ensisilmäyksellä Imse Vimsen flanelliset tamponit hurmasivat! Ne tulivat kauniissa sukkahousukotelon muotoisessa laatikossa, joka avattiin kuin ylellinen sikarilaatikko. Etsyn liettualainen myyjä oli pakannut puolestaan tamponit kauniiseen pahvilaatikkoon, jonka ympärillä oli kiiltävä satiininauha ja kaunis rusetti; tämä oli kuin pieni korurasia, jossa silkkipaperin sisällä oli 100% puuvillasta virkatut tamponit.

Imse Vimsen tamponit ovat suikaleita, jotka rullataan kuin sideharsorulla, mutta jotka toki ovat pienempiä ja sirompia. Ilahduin kovasti, kun nämä olivat paljon pienempiä, mitä verkkokaupan kuvassa näytti! Virkatut tamponit olivat jopa vielä sirompia ja pienempiä, ja puristuivat asetusta varten kasaan kuin pesusieni. Virkatut olivat matalampia kooltaan kuin flanelliset, ja ne sai rullattua suklaarusinan kokoiseksi. Kun narun kiersi pari kertaa tamponin ympäri, lopputuloksena oli kuin pieni luoti. Asettaessa rulla tuntui vähän hajoavan sormissa, mutta se johtuikin itse asiassa tamponin puristumisesta kokoon, ja nämä oli todella helppo saada aivan perille asti tukevasti. Kun tamponin veti ulos, rulla oli ihan tasainen ja koossa. Jopa ihan alussa, kun flanellitamponeille vuoto oli liian kuivaa, virkatut tamponit sai sisään ihan pientäkin tiputtelua keräämään.

kestotamponi
Erilaisia kestotamponeja.

Isoimmalla kangastamponilla oli sama vaihtoväli kuin kupilla; toki jos on niukempi vuoto, tulee tamponit vaihtaa silti 4-6h välein. Virkattuja tamponeja sai rullattua pienen supon kokoiseksi kaksi tai kolmekin kerrallaan, joten imukykyä sai sillä tavalla lisättyä reilusti ihan itse.

Aluksi en tajunnut, miksi tamponeissa olisi oltava poistolanka. Naru osoittautui tärkeäksi tamponin asettamisessa. Kun yläpään asetteli sisään, niin ilman narukiinnitystä tamponin juuressa koko rulla hajosi 99%:ssa yrityksistä. Senkin huomasin, että jos joutuu yrittämään useamman kerran laittaa tamponia sisään oikean suuntaisesti, kannattaa olla varalla ainakin yksi virkattu tamponi. Miksi? Koska flanellinen ei enää vaan mene. Ei. Kangas vetää koko kaiken seinämäliukasteen täysin totaalisen pois – ja sitten on suola-aavikko valmis. Auts. Tässä flanellitamponit hävisivät virkatuille, jotka menevät sisään liukkaasti kuin suppo.

Entä vaihto? Pääasiassa puhdasta, tiputtelematonta, vaivatonta, ja huolto vasta, kun itse valitsee tai tamponit alkavat olla loppu. Ei lattialle kaatunutta verta, ei kupin jälkeen tapahtuvaa vesihanan lorutusta, ei neljä kertaa huuhdeltavaa pyttyä, ettei veri tartu, eikä yhtä verisiä käsiä kuin kertakäyttöisillä.

Pesu oli helppoa: kun olin laittanut likaiset suoraan pieneen vaippapussiin, heitin ne vain suoraan pyykkikoneeseen kääntämällä pussin sisältä ulos koneen rummun sisällä. Pussi mukaan pyykkikoneeseen, 14min pikaohjelma viileällä vedellä, ja perään 60-asteinen ohjelma. Kone teki kaiken ja pyykki puhdistui! Näitähän ei ole niin hyvä säilytellä likaisena pitkään (max 3-5 pv), mutta nopean pikapesun jälkeen voi ehkä pestä muunkin pyykin kanssa. Pesupussi voisi olla toki hyvä, koska langat menevät ihan solmuun.

kestotamponi
Kestotamponit on kätevä sujauttaa pieneen pul-pussiin.

Vaihtoehto 2: Tee itse kestotamponi

Tein itse kotoa löytyvistä vaippamateriaaleista flanellitamponin näköisiä tamponeja. Mikä hyvä idea. Lopputulos: yök. Yök ja käyttökelvoton!

Tein koevedokset flanellista ja bambufleecestä; vaikka ne olivat lopulta saman kokoisia kuin merkkitamponit, niin loppupeleissä materiaalit ratkaisivat. Vaikka pidän itseäni hyvänä harrastelijaompelijana ja YouTubesta näitä ohjeita löytyi kaikenlaisiin, niin silti niitä kotona tehtyjä ei saanut vain survottua sisään. Ne tuntuivat valtavan kuivilta ja hiekkapaperimaisilta!

Kotona myös tein vahingossa kertakäyttöisen tamponin mittasuhteilla muutamia sellaisia, joiden pituus ylitti tuplasti sen, mitä olisi sopiva pituus, joka mahtuu sisälle. Vaikka niitä lyhensin ja madalsin, materiaali ei edelleenkään sopinut tamponiksi ja lähti sitten siteen imuksi.

Omatekemissä siis kannattaa antaa anteeksi paljonkin suunnittelu- ja materiaalivalintavirheitä. Jos pääsee testaamaan tyytyväisen käyttäjän suosittelemia ohuita, käyttötarkoitukseen sopivia materiaaleja, on helpompi tehdä itse vastaavia ja valita oikein tamponeihin sopiva materiaali. Tuotekehittelyn todellakin huomaa.
Virkatut tamponit testattuani virkkailin kotona kaikista löytämistäni 100% puuvillalangoista testiin eri kokoisia tamponeja, ja jos löytyy hyvä, näitä virkkaa vaikka koko kylälle yhdestä kerästä virkkuulankaa, 5-10min per tamponi.

Ylen Strömsö-ohjelmassa tamponi tehtiin leikkaamalla sopiva luonnonpesusienestä ja laittamalla läpi karhunlanka. Vessakäynnin yhteydessä tamponi otetaan ulos, pestään, väännetään kuivaksi ja laitetaan takaisin. Tätä testataan sitten jatkossa, jos uskalletaan!

Lue lisää:

Kokemuksia kestotalouspapereista – lue testikäyttäjien tuomiot!

Ruokahävikki haittaa! – lue vinkit hävikin pienentämiseen kotona

Tee itse kestopussi helpolla ohjeella!

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nukenvaipan kaava

Kestovaippayhdistykselle Jenni S:n tekemä nukenvaipan kaava löytyy täältä. Seuraavasta Baby Bjorn -kokoiselle nukelle suunnitellun nukenvaipan kaavan tekijästä ei ole tietoa.

Kestoilusta apua kuukautisköyhyyteen

Hiekkaa, sanomalehtiä, vessapaperia, sukkia tai eilinen terveysside alushousuissa. Kuukautissuojina käytetään sitä, mitä sillä hetkellä on saatavilla.  Kukapa meistä ei olisi joskus kuukautisten alkaessa huomannut, että

Testissä menkkapikkarit!

Jokakuukautinen ilo vai murhe? Onko kuukautisalushousuista haastajaksi jätevuorelle? Hyppää mukaan lukemaan aktiivimme Jenni K.:n kokemuksia.

Black Friday – parsijan perjantai?

Black Friday on jälleen täällä. Kodin kestot suosittelee toisenlaista tapaa viettää suurkulutuksen tehoviikkoa. Ota tästä talteen vinkki vaatepaikan käytöön!

Menkkapikkarit – kuvallinen ohje!

Aika ajoin kysellään ohjeita ja kaavoja menkkapikkarien ompeluun. Ne ovat vielä verrattain uusi ja ehkä tuntematonkin keksintö, mutta niillä on jo oma, vannoutunut käyttäjäkuntansa. Oletko