Kestotalouden pyykkirumba: säilytys, pesu ja kuivaus

Blogissa Katja kertoo likaisten kestotuotteiden säilyttämisestä, pesemisestä ja kuivattamisesta, ja siitä miten pyykkirumba istuu hänen perheensä arkeen.
Meidän perheen pyykkiteline täyttyy n. 2 krt/vk. Pyykkirumba ei ole vaikeaa vaan kiinteä osa arkeamme.

Kestotuotteiden peseminen ja kuivattaminen on osa meidän perheen arkea. Tämä niin kutsuttu pyykkirumba ei ole taakka vaan elämäntapakestoilijoille mielihyvän lähde – toiminta on arvojen mukaista, mikä tuo merkitystä elämään. Pyykkirumba usein sisältää likapyykin säilyttämisen, pyykin pesemisen ja kuivattamisen. Tässä blogissa kerron, mitä meidän perheen kestopyykkikoneellinen ja vastaavasti kestopyykkiteline sisältää. Kerron myös miten me säilytetään likapyykiä, koska sillä on merkittävä vaikutus pyykkirumban toteuttamisessa.

Kerrothan omista kokemuksistasi kommenteissa ja kysy lisätietoja rohkeasti! Lukijana voit myös arvioida kuulostaako pyykkirumba vaikealta.

Perheen speksit

Likaisen kestotuotteen säilytys

Pyykkikone on helppo täyttää, kun likapyykit säilytetään järjestelmällisesti!

Kestovanulaput

Pikkuvessassa ja kylpyhuoneessa roikkuu pyykkipussit, joihin käytetyt kestovanulaput pudotetaan käytön jälkeen. Kestovanulaput pyykätään pyykkipussissa, jotta ne eivät karkaisi kaikki pesukoneen tiivisteiden väliin.

Kestovaipat

Kestovaippailu alkaa meillä olemaan kohta ohitse. Taaperolla käytetään enää öisin kevyttä tsi-sisävaippaa Mother-ease Air flow -kuoren kanssa.
 
Mother-ease Air flow -kuori on muuten superhyvä ihan pikkuvauvasta lähtien vaan isossa koossa! Voisin tästä kuoresta kirjoittaa, jopa oman blogipostauksen. Ei ole koskaan tullut  ohivuotoja! Samaa sisävaippa+kuori yhdistelmää käytettiin myös päiväkodissa päiväunilla. Mitään muuta kuorta en itse edes suosittele, koska tuo on niiiiiiin hyvä. Tämä ei ole maksettu mainos! Hankin omani Babydotilta, joka kuuluu Kodin kestot ry:n yhteisöjäseniin ja tarjoaa yhdistyksen jäsenille myös jäsenetuja.
 
Isosti pissaiset sisävaipat käytetään (jos muistetaan) aamulla pikapesussa (15 min), jotta hajuhaitoilta säästyttäisiin. Taaperoikäisen yön jälkeinen pissa tuoksuu huomattavasti verrattuna vauvaan. Vauvan vaippoja emme huuhdelleet ennen pesua lainkaan.
 
Pikapesun jälkeen sisävaipat laitetaan kuivumaan kylpyhuoneesta löytyvään ripustettavaan pyykkitelineeseen. Jos vaippaan on tullut vain pieni pissa, ripustetaan vaippa suoraan pyykkitelineeseen kuivumaan. Likainen, mutta kuiva vaippa ei nimittäin haise! Märkä vaippa voi puolestaan haista. Siksi laitamme vaipat kuivumaan likaisina.
 
Kuorivaippa puolestaan ripustetaan vain kuivumaan ja odottamaan seuraavaa yötä.

Intiimikestot

Menkkapikkarit, kuukautissiteet ja tsi-pikkuhousunsuojapikkarit ripustetaan likaisina kuivumaan samaiseen pyykkitelineeseen kuin kestovaipat. Pikkuhousunsuojapikkareista huuhdellaan veritahrat kylmällä vedellä ennen kuivumaan ripustamista.
 
Intiimipikkarit pyritään pitämään 60 asteisesta kestotuotepesusta erillään, sillä niiden pesuohje on pikkuhousujen materiaalien (sis. elastaania) tähden 40 astetta. Toisinaan kyllä ajautuvat 60 asteiseen pesuun pyykkikonetta täyttäessä.
Pyykkirumba ajatellaan usein negatiivisena. Helpota rumbaa keksimällä hyviä säilytysratkaisuja! Ripustettavaan pyykkitelineeseen on näppärää laittaa likaisia ja märkiä kestotuotteita kuivumaan.
Kodinhoitohuoneen ripustettava pyykkiteline märille ja likaisille kestotuotteille. Alla pyykkikori lähinnä vessapyyhkeille.

Kestovessapaperit eli meillä ”vessapyyhkeet”

Pikkuvessasta löytyy avonainen vati, jonne heitetään likaiset vessapyyhkeet. Vati on laitettu alakaapiston alimmalle hyllylle. Kaapin ovi on irrotettu – näin ei tarvitse availla ovea pöntöltä, mikä olisi vaikeaa vielä lapsille. Kylpyhuoneesta puolestaan löytyy vessapyyhkeille dedikoitu kannellinen ja reiällinen pyykkikori, jonne vessapyyhkeet nakataan käytön jälkeen. Pyykkikoriin voi myös pudotella muita kestotuotteita, jotka eivät tarvitse pyykkipussia pesukoneeseen.

Vessapyyhkeet pestään ilman pyykkipussia. Usein sivulta täytettävän pesukoneen tiivisteiden väliin ajautuu noin viisi vessapyyhettä. Ne laitetaan samantien takaisin pyykkikoriin odottamaan seuraavaa pesua.

Kestoliinat eli meillä ”rätit” tai ”nenäliinat” ja tiskirätit

Kestoliinoja säilytetään puhtaana keittiön pöydän päädyssä olevissa lasipurkeissa. Purkeista otetaan liinoja käyttöön, kun neniä tarvitsee niistää, käsiä täytyy pyyhkiä, lattiaa tai pöytää pyyhitään… Räteistä putsataan isoimmat ruoantähteet tai muut roskikseen ja sen jälkeen heitetään keittiön seinustalla olevaan avopyykkikoriin. Avopyykkikori likaisille kestotuotteille löytyy vaatepyykkikorin päältä ja on oikein hyvin sulautunut sisustukseen.

Samaan avopyykkikoriin menee myös käsipyyhkeitä ja astiapyyhkeitä. Ne peseytyvät kaikki mukavasti aina muiden kestotuotteiden kanssa.

Kodin siivouksen kestotuotteet

Eli kaiken maailman rätit. Märät rätit ripustetaan kylpyhuoneen ripustettavaan pyykkitelineeseen kuivumaan. Vähemmän likaiset rätit ja suhteellisen kuivat rätit puolestaan nakataan vain avopyykkikoriin keittiön puolella.

SUMMA SUMMARUM
Pyykkipisteet kylpyhuoneessa, keittiössä ja pikkuvessassa. Vaate- ja lakanapyykki kerätään erilliseen pyykkikoriin, koska ne me pestään usein kestotuotteista erillään. 

Kestotuotteiden peseminen

Tämä on se helppo vaihe!

Kerätään kertyneet pyykit pikkuvessan vadista, keittiön avopyykkikorista, kylpyhuoneen pyykkikorista, ripustettavasta pyykkitelineestä ja pyykkipusseista, ja laitetaan kaikki samaan pyykkikoneelliseen.

Huuhteluaineeksi lorautetaan vähän väkiviinaetikkaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hajuton ja pehmeä. Pyykinpesuaineena käytämme tällä hetkellä nestemäistä Ecodoota. Tätä ennen käytimme LV Pikkuväkeä. Jauhemainen Ecodoo pääsi meillä kokeiluun, mutta kyllä nestemäinen vei meillä voiton.

Olen jostain kuullut vinkin, että esipesuun on hyvä lorauttaa vähän samaa pesuainetta kuin itse pesuunkin. Näin tekstiilin huokoset aukeaisivat paremmin ja lika pääsisi irtoamaan ja poistumaan jo mahdollisimman paljon esipesun aikana.

Lopuksi asetetaan suosikkiohjelma pyykkikoneeseen eli esipesu, 60 astetta ja neljä huuhtelua. Ajastamme pyykkikoneen käynnistymään yöllä halvimman pörssisähkön aikaan.

Lue lisää kestotuotteiden pesusta ja huollosta.

Kestotuotteiden kuivatus

Tämä on se vaihe, mikä tulee yleensä tehtyä aamulla kahvikupin kanssa ennen lasten heräämistä. Noin pääsääntöisesti emme kuivata kestotuotteita kuivausrummussa ellei koneellisessa ole ollut mukana lakanoita tai isoja pyyhkeitä. Kuivausrumpuun emme kuitenkaan ikinä laita kestovaippoja tai vaippaharsoja, koska emme halua imutehojen yhtään kärsivän.

Kestopyykkitelineemme on kolmessa kerroksessa. Ylimmälle telineelle laitetaan kestotuotteet, jotka toivoisi ainakin pysyvän poissa lattioilta ja puhtaina koirankarvoista. Eli kestovanulaput, tiskirätit tai muut siivousrätit.

On nimittäin ikävää siivota rätillä, mikä on jo valmiiksi vähän pölyinen ja koirankarvoissa…

Vessapyyhkeet ripustetaan nipuissa pyykkitelineelle.

Ylimmälle telineelle tulee yleensä myös nivottua vessapyyhkeet pyykkipojilla roikkumaan. Näiden nyt ei tarvitsisi puhtaina pysyä – on vain helpointa ripustaa pyykkipojalla ihan ylös.

Keskelle tulee yleensä ripusteltua kuukautissuojia, pyyhkeitä ja kestoliinoja.

Ja tietysti, kestoliinat taitetaan kertaalleen ja harsot kahdesti!

Kestovaipat ja imut pääsevät yleensä alimmalle telineelle. Tällä erää alas on myös päässyt pari esikoisen eksynyttä sukkaa <3 Lasten sukat nyt kun päätyy kaikki lattialle kuitenkin jossain vaiheessa 😉

Ja tämä pyykkirumba tosiaan tulee tehtyä noin kaksi kertaa viikossa. Mikäli räkäneniä on paljon, tulee kestoliinoja pyykättyä useamminkin esimerkiksi lakanoiden ja pyyhkeiden joukossa.

Mukavaa pyykirumbaa kestotuotteiden parissa <3

-Katja, Kodin kestot ry:n webmaster

P.S. Tietysti pyykkirumba tuntuu välillä ihan yhtä turhauttavalta kuin muidenkin kotitaloustöiden tekeminen. Varsinkin, jos väsyneenä muistat juuri nukkumaan mennessä, että pyykit pitää ripustaa kuivumaan tai jotain muuta vastaavaa…

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös