Kaikki kestot eivät ole kestäviä – tarkista, mistä ostat

Kuluttajakauppa kiinalaisista verkon kauppa-alustoilta, kuten Temusta, on kiihtynyt viime vuoden aikana valtavasti. Tullin mukaan vuonna 2024 suomalaiset tilasivat EU:n ulkopuolelta 28,2 miljoonaa pakettia, joista 98% kiinalaisista verkkokaupoista. Alle 150 euron arvoisia lähetyksiä ei tullata, joten näiden sisällöstä ei ole täyttä varmuutta.

Korujen ja vaatteiden lisäksi kiinalaisista ultrahalpaverkkokaupoista tilataan myös kestotuotteita. Näiden ostossa ja käytössä on kuitenkin ongelmia, joiden vuoksi Kodin kestot ry ei suosittele tätä.

Tuoteturvallisuus

Suomeen kiinalaisista tehtaista tilattavat tavarat eivät ole samoja, kuin Temun myymät – kuvista ja ulkonäöstä huolimatta. Tätä on kuitenkin kotikonstein mahdotonta varmistaa. Suomalaisia, ja EU:ssa toimivia jälleenmyyjiä myös sitoo vastuu myymistään tuotteista – jokaisesta suoraan ultrahalpaverkkokaupasta tilatusta tuotteesta vastaa vain tilaaja itse. Näiltä alustoilta tilatuista tekstiileistä on löydetty ihmiselle vaarallisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Myös Yhdistyksen näkemyksen mukaan ne eivät siis ole turvallisia käyttää kotitalouksissa, etenkään lapsilla. ÖKÖ-TEX on kemikaaliturvallisuusmerkki ja takaa sen että tekstiilituote ei sisällä vaarallisia kemikaaleja. Huomaathan, että kotimaisissa kestotuotteissa pienyrittäjä ei välttämättä ole hakenut valmiille tuotteelle tätä standardia, mutta käytetyt kankaat voivat olla standardin mukaisia. Joka tapauksessa myyjällä on vastuu tuoteturvallisuudesta jo lain mukaan, oli erillistä standardia haettu tai ei.

Tekijänoikeudet ja sosiaaliset ongelmat

Ultrahalpaverkkokaupat ovat ensisijaisesti kauppa-alusta, ei tuotemerkki tai -suunnittelija. Niillä myytävät tuotteet valmistetaan työoloiltaan hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. On siis mahdoton tietää, valmistaako oman lapsen kestovaipan toinen lapsi – tai pakkotyöhön pakotettu. Tuotteita tehdään esimerkiksi pelkkien tuotekuvien perusteella, eli toisen yrityksen suunnittelema tuote kopioidaan ja valmistetaan halvemmalla. Tuotteen suunnittelija, joka on käyttänyt kehittelyyn ja valmistukseen aikaa, ei saa työstään tulosta. Ostamalla Kodin kestot ry:n yhteisöjäseniltä tuet kotimaista yrittäjyyttä, suunnittelua sekä valmistusta. Kotimaiset yritykset myyvät ja kunnostavat myös käytettyjä vaippoja. Vastuulliset yritykset eivät kuitenkaan pärjää, jos tilausmäärät valuvat ulkomaille. Myös Temun myyntitavan arvioidaan rikkovan lakia. Moni perustelee ostamista erityisesti hinnalla. Halvalla voi tulla kuitenkin ostettua myös sellaista, jolle ei ole mitään tarvetta.

Ekologisuus

Kodin kestot ry pyrkii edistämään kestävää tuotantoa, ja mahdollisimman pitkän elinkaaren omaavia tuotteita. Valitettavasti materiaalien jäljitettävyyden puutteen takia on mahdoton arvioida, minkälaisesta kuidusta tuotteet on valmistettu. Ultrahalpaverkkokaupoista tilattujen vaatteiden on myös kerrottu hajonneen pesussa – materiaali ei siis yksinkertaisesti takaa sitä “kestävän ja pestävän” lupausta, miten yhdistys kestotuotteen määrittelee. Nämä tuotteet ovat yhden käyttäjän, joskus jopa yhden käyttökerran jälkeen jätettä. Tuotepalautusten on myös tutkittu menevän aavikoille jätevuoriin dumpattavaksi. Tämä on yksiselitteisesti yhdistyksen tarkoituksen vastaista.

Edellämainitun vuoksi yhdistys tulee jatkossa rajoittamaan ylläpitämillään kirppisalustoilla kiinalaisilta ultrahalpakauppa-alustoilta tilattujen tuotteiden myyntiä. Käytä jo ostamasi tuote itse loppuun ja hävitä asianmukaisesti – älä kierrätä kierrätyskelvotonta eteenpäin.

Mistä voi sitten tunnistaa ultrahalpaverkkokaupasta hankitun tuotteen? Esimerkiksi erilaisista virheistä: hajoavista tai vinoista saumoista ja pienistä väri- tai kuosieroista verrattuna “autenttiseen” tuotteeseen. Tuotteessa ei välttämättä ole lainkaan pesulappua tai edes tuotemerkkiä. Myyjä ei osaa tai halua kertoa tuotteen alkuperästä.

Tee kestoteko ostamalla vain aidosti kestäviä kestoja, ja auta yhdistystä vähentämään yhteistä ympäristökuormaa. Muista, että ekologisin ostos on tekemättä jätetty ostos.

Jaa blogikirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hävikkiviikon teemakirjoitus: omena-ahdistus

Maailma kärsii ilmastoahdistuksesta. Oman ilmastoahdistukseni alalaji on omena-ahdistus. Omena-ahdistus on pahimmillaan näin syyskuussa, kun omenat putoavat maahan ja märkänevät ylipitkän nurmikon sekaan. Nurmikon, jota ei

Maailman ympäristöpäivä tänään 5.6.2019

Maailman ympäristöpäivä tänään 5.6.2019 Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää! Päivää on vietetty jo vuodesta 1972 lähtien ja sen tavoitteena on nostaa esiin ympäristössämme tapahtuvia muutoksia, kuten

Kiertotalous Suomessa – edelläkävijyyttä ja kovia tavoitteita

Kiertotalous Suomessa – edelläkävijyyttä ja kovia tavoitteita Eilen (3.6.2019) julkaistiin neuvottelutulos uudesta hallitusohjelmasta. Hallitusohjelma pitää sisällään lukuisia strategisia tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Zero waste -idea vaatteiden hyötykäyttöön

Rikkinäisistä, korjauskelvottomista, ikitahraisista, kulahtaneista ja muuten vaan käyttökelvottomista vanhoista vaatteista voi ommella vaikkapa kestokasseja, nenäliinoja, kestovanulappuja, talouspaperin korvikkeita ja niin edelleen. Voisiko vaatteen kuitenkin käyttää