Kevätauringon säteet tulvivat taas pitkän pimeän talvikauden jälkeen ikkunoista sisään. Vuodenajan vaihtuessa moni haluaa myös päivittää kodin sisustusta. Lue tästä Kodin ekologinen sisustus -artikkelista vinkit miten kodin ilmettä voi freesata luontoa säästäen.
Ympäristöystävälliset valinnat pienentävät hiilijalanjälkeä
Ekologinen sisustus toteutetaan ajattomilla, kestävävillä kalusteilla. Valinnoissa suositaan kierrätettyä sekä luonnonmateriaaleja. Kokonaisuudessaan kodin ekologisuuteen vaikuttavat eniten mm. asunnon koko ja energiatehokkuus, lämmitysmuoto ja rakennusmateriaalit, mutta myös pienillä valinnoilla on väliä.
Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää panostamalla ympäristöystävällisiin sisustusmateriaaleihin ja säästämällä energiaa. Lisäksi kannattaa suosia pitkäaikaisia ja kestäviä tuotteita sekä kierrättää vanhaa. Muovikrääsää ja kertakäyttötuotteita kannattaa välttää aina.
Uutta ilmettä saa kotiin pienillä muutoksilla. Jos kuitenkin suunnittelet isompaa remonttia tai vaikkapa oman talon rakentamista, suosittelen lukemaan vinkkejä Motivan sivuilta sekä Rakentajan ekolaskurista.
Ekologinen sisustus – 5 vinkkiä:
Seuraavaksi lupaamani vinkit kodin ympäristöystävällisempään sisustukseen ja ilmeen päivittämiseen.
1. Osta vain tarpeeseen
Kun tekee mieli uudistaa kodin ilmettä kokeile ensin järjestellä kalusteita uudelleen, hyödyntää paremmin luonnonvaloa ja tuo eloa kotiin huonekasveilla. Kaikissa hankinnoissa ekologisinta on aina miettiä onko uudelle tavaralle todellinen tarve vai tuleeko uutta hankittua vain hankkimisen ilosta. Löytyisikö kotoa valmiina keväiset verhot, jotka voisi vaihtaa ikkunaan tai riittäisikö pari uutta viherkasvia piristämään huonetta?
2. Tuunaa tai korjaa
Ekologinen sisustus on parhaimmillaan vanhan tuunausta, uusien käyttötarkoitusten keksimistä tavaroille sekä kierrätettyjen tuotteiden hankkimista. Piristystä kotiin saa helposti pienillä yksityiskohdilla: uusilla koristetyynynpäällisillä, pöytäliinaa ja verhoja vaihtamalla sekä pienien sisustusesineiden muutoksilla.
Jos olet taitava käsistäsi kannattaa rikkinäiset tavarat pyrkiä korjaamaan ennen uuden hankkimista. Korjaus ja tuunaus pidentävät tuotteen käyttöikää huomattavasti. Taitavimmat tekevät myös sisustusesineitä, valaisimia ja kalusteita itse. Muun muassa Pinterest on pullollaan erilaisia DIY-ideoita ja tuunausvinkkejä.
3. Kierrätä
Kierrätys kannattaa, sillä käytettyjen huonekalujen hankkiminen on ympäristöystävällistä monesta syystä. Vanhat huonekalut ovat usein laadukkaita ja niissä on käytetty luonnonmateriaaleja. Esimerkiksi kokopuusta valmistut vanhat kalusteet kestävät hyvin tuunausta. Ne voi hioa ja lakata tai vaikkapa maalata uudenvärisiksi, jolloin sisustukseen saa helposti uutta ilmettä.
Sisustaminen kannattaa siis aloittaa aina omista ja tuttavien kaapeista ja kellareista. Kierrätettyä, hyväkuntoista tavaraa ja huonekaluja löytyy runsaasti kirpputoreilta, roskalavaryhmistä ja kierrätyskeskuksista, jokus jopa pilkkahintaan.
4. Valitse kotimaisia luonnonmateriaaleja
Ekologinen koti kannattaa sisustaa mahdollisimman vähän luontoa kuormittavilla materiaaleilla. Suosi tekstiileissä esimerkiksi luomupuuvillaa, hamppua ja juuttia. Näissä materiaaleissa kemiallisia aineita on yleensä käytetty mahdollisimman vähän valmistusprosessin aikana.
Kalustemateriaaleissa kannattaa suosia etenkin puuta. Tarkista aina sertifikaatit, niin kalusteista kuin esimerkiksi maaleista, tapeteista ja kodin pintojen materiaaleista, jos teet isompaa muodonmuutosta kotiisi. Erilaiset sertifikaatit kertovat mm. kotimaisuudesta, laadusta ja siitä, mistä tuotteen materiaalit ovat peräisin.
5. Hanki kestäviä, laadukkaita ja ajattomia kalusteita
Silloin kun on välttämätöntä hankkia uusi huonekalu kannattaa panostaa laatuun. Huonekalun käyttöikää ja sitä kautta ekologisuutta lisäävät laatu ja ajaton design. Jos haluat myöhemmin luopua tai vaihtaa huonekalut, laadukkaalla tuotteella on myös parempi jälleenmyyntiarvo.
Aina kun mahdollista, osta lähellä tuotettua ja kotimaista. Tuotteen pitkä kuljetus maailman toiselta laidalta aiheuttaa tarpeettomia päästöjä.
Tämän kevään sisustustrendit: luonnonläheisyys, minimalismi ja persoonallisuus tukevat myös kestäviä valintoja. Ole siis trendikäs ja tuunaa tai luovu tavarasta uuden hankkimisen sijaan!
P.S. Näiden viiden vinkin lisäksi kannattaa myös suosia energiaa säästäviä kodinkoneita ja laitteita. Vaikka kierrätys on yleensä ekologista, kannattaa sähkölaitteiden kohdalla harkita uuden ostamista. Uudet elektroniikkalaitteet kuluttavat huomattavan paljon vähemmän energiaa kuin vanhat.
Lue lisää:
Vanhasta uutta – poimi parhaat vinkit ekologisiin ompeluideoihin!
Ekologinen vaatekaappi – kevennä tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormaa
Kestositeen ompelu – Kaava & opas!
Kestovaippojen ekologisuus mietityttää – vastauksia kestovaippatutkimuksista