Jokakuukautinen ilo vai murhe? Onko kuukautisalushousuista haastajaksi jätevuorelle?
Aktiiviimme Jenni K. sai testattavaksi kuukautisalushousuja Myllynmuksuilta, Pipoiksi-merkiltä sekä Mee&Mawlta. Lisäksi hän on tyttärensä kanssa jo aiemmin tutustunut Wuka-merkkisiin menkkapikkareihin. Ota hyvä lukuasento ja hyppää mukaan!
Kuukautissiteiden ja vaippojen aiheuttama jätekuorma hirvitti jo aikoinaan ennen lasteni syntymää. Sittemmin esikoista odottaessa tutustuin kestovaippojen maailmaan vuonna 2006. Joku muukin ehkä lisäkseni saattaa muistaa, kuinka se silloin tapahtui: keskustelufoorumi Kestovaippainfo oli ensimmäisiä virtuaalisia paikkoja joissa pääsi intohimoisesti keskustelemaan vinkeistä ja kokemuksista kestoiluun liittyen. Joskus muistan pohtineeni että miksipä näitä siteitä ei voisi kiinnittää suoraan pikkuhousuun, kun alkoivat helposti pyöriä housussa, mutta ajatus jäi ajatukseksi. Siksi ihan erityisesti ilahduin pari vuotta sitten kun huomasin, että sellaisiahan on tullut maailmalla markkinoille, ja nyt myös kotimaiset valmistajat ovat tuoneet esiin omat mallinsa.
Uteliaisuus heräsi, ovatkohan ne yhtään paremmin toimivia kuin nuo aiemmin kokeilemani. Kodin kestot ry:n kautta sain kokeiluun useammat, ja mukana kokeilijana toimi teini-ikäinen tyttäreni. Omat vuotoni ovat olleet runsaita, tyttärellä vähemmän. Olemme myös hyvin eri mallisia, minä enemmän tiimalasimallia, tyttäreni suorempi. Saimme eri malleja ja imuja testiin. Mukaan otimme vertailuun ne aiemmin itse hankkimamme Wukat, sekä nämä uutuudet Myllymuksuilta, Pipoiksi:lta sekä Mee&Maw:lta. Tässä artikkelissa vertailemme nyt saamani lahjoitukset, Wukasta kokemuksia tulossa seuraavaan blogikirjoitukseen.
Myllymuksuilla pikkareista on tarjolla valmistajan mukaan “mallit jokaiselle vuotopäivälle”, ja näin vaikuttaisi olevan. Malleja on peräti neljä ja ne löytyvät täältä: Kuukautisalushousut – Myllymuksut. Pikkareiden materiaali on ohutta, pehmeää ja silkkistä Tenceliä/Lyocellia.
Saimme testiin kahdenlaiset: matalammat hipsterimalliset, joissa pieni imu lähinnä pikkuhousunsuojaa korvaamaan. Päällä ne ovat todella mukavat ja hyvin lähellä tavallisten pikkareiden tuntumaa. Hipster-mallissa imun kohdalla ihoa vasten on froteemainen bambuneulos, joka tuntuu erityisen mukavalta päällä. Hipsterimalli on tarkoitettu esimerkiksi peruspäiväkäyttöön, urheiluun, lievään inkontinenssiin ja kuukupin varmistukseksi. Hipsterin hinta on 34,90 euroa.
Toinen malli on high waist, jossa vahvempi imu, ja se on tarkoitettu enemmänkin normaaliin/runsaampaan vuotoon, yökäyttöön, jälkivuotoon jne. Tyttären mielestä molemmat housut ovat mukavat, monikäyttöiset ja “tavallisen oloiset”. Housut osoittautuvat korista ja tanssia harrastavan teinin mielestä ehkäpä testatuista parhaiten sopivaksi liikuntaan ja arkeen. Imu tuntui toimivan mukavasti, mutta molempien mielestä high waist-mallin imu oli liian lyhyt, ja joutui jännittämään, tuleeko ohivuotoa yökäytössä. Imu olisi voinut riittää, mutta pituus ei ja ohivuoto sekä edestä että takaa oli harmillista. Sivujen mukaan Muksuilla olisi myös Boyshort-malli, jota mainostetaan nimenomaan vielä runsaampaan yövuotoon. Mutta katsoessani kuvaa luulen että sekin antaa varman suojan vain keskiverrolle vuodolle nukkuessa. Hintaa high waistille tulee 36,90 e.
Kiitämme: ohuutta, materiaalia, notkeaa pehmeää imuosaa, neutraalia mallia joka sopii kaikenikäisille, mukavuutta. Koot vastasivat hyvin yleistä kokoluokitusta
Kehittäisimme: imun pituutta ehkä hieman lisää, varsinkin yökäytössä mutta tiedostamme että tämä on varmasti maku- ja vuotoasia. Koska itse pikkari on kovin ohut, se päästää takaa tai edestä ohivuodon estottomasti läpi.
Mee&Mawn imupikkareita valmistetaan eri mallien lisäksi eri imuilla siten, että voit tilata yhdestä mallista useammat eri imuilla ja toisinpäin Ihanat Imupikkarit | Mee&Maw (meeandmaw.com). Tämä on ero Myllymuksuihin, joissa malli ja imu kulkevat käsikädessä. Mee&Maw:lta voi tilata imupikkarit myös vaikka omien mittojen mukaisesti.
Pikkareita saa kolmessa eri korkeudessa. Valitsimme hipsterimallin, koska sekä minä että tyttäreni molemmat käytämme usein hipstereitä. Näissä kuitenkin koimme mallin liian matalaksi, koska imun ollessa hieman raskas se veti pikkaria alaspäin. Tähän saattoi vaikuttaa myös se, että vyötärökuminauha oli löysähkö. Saimme vaihtaa pikkarit toiseen malliin, korkeavyötäröisempään medium-malliin. Saatavilla olisi ollut myös vielä korkeammat, mutta medium tuntui kompromissilta.
Tilasimme samasta mallista molemmille oman koon ja eri imun. Imujen ihoa vasten tuleva pinta oli coolmax-kuivaliinakangasta. Pinta toimi ihan mukavasti, ja tuntui että vuoto imeytyi helpohkosti. Itse imu kuitenkin tuntui hieman tönköltä, mutta näin ensimmäisen kokeilun perusteella voisi kuvitella että se pehmenisi kerta kerralta käytössä ja pesuissa. Imun koko pikkareissa oli oikein hyvä. Runsaamman vuodon imu tuntui myös yökäytössä riittävältä, eikä ohivuotoja juuri tullut, koska imu oli paljon pidempi ja tuli ylemmäs kuin Myllymuksujen vastaavissa. Toisaalta näissä imu oli päätyihin saakka yhtä paksu kun taas Myllymuksuilla imu ohenee loppua kohti, mikä oli niiden etu ja mukavuustekijä varsinkin päiväkäytössä.
Kuminauhat hiersivät molempia ja varsinkin tyttäreni joutui lopettamaan niiden käytön. Kumppareiden kireys ei tuntunut olevan ongelma, koska tyttäreni on hyvin hoikka, mutta sen materiaali ja pitsireuna ärsytti ihoa ja taipeita. Hintaa kolmen pisaran imuteholle tulee 41 euroa ja neljän pisaran teholle 45 e.
Kiitämme: mukavaa ohutta puuvillaelastaania, imun pituutta varsinkin imusiteessä, piristäviä sivukuoseja, hyvää perusmallia
Kehittäisimme: Imua pehmeämmäksi ja ehkä päädyistä ohueammaksi, kumpparit voisivat olla pehmeämmät ja hipsterimallissa napakammat, lahkeensuut hieman pienehköä mallia.
Pipoiksilta sain minulle korkeavyötäröiset Moonikset, kuten niitä nimittävät. Pipoiksilla on myös hipster-malli, joka on matalampi. Tämä korkeimmat on tarkoitettu runsaaseen vuotoon. Erona muihin valmistajiin Pipoksilla valitusta imutehosta tulee aika paljon hintaa – neljästä pisarasta jopa 16 euroa päälle, jolloin hintaa tulisi yhteensä 48 euroa. Kuoseja on valittavana todella paljon, ihan huikeasti oikeastaan ja hauskoja sekä kauniita. Tämä korkeavyötäröinen malli on enemmänkin “mammaosastoa” joten itse olisin käyttänyt näitä lähinnä katastrofivuotopäivinä tai jälkivuotoon kun tavalliset pikkarit olisivat vielä kiristäneet varsinkin vyötäröltä. Vyötäröllä ei ole siis kuminauhaa, vaan pelkästään trikoohulpio. Yöllä tokikin ovat juuri siksi vähän mukavammat.
Näistä pikkareista tulee mieleen että jos tärkeintä on suoja ja varmuus, niin näistä saa takuulla pomminvarmat yöpöksyt, imu tulee edestä ja takaa vyötärölle asti. Kokoja verratessa keskenään nämä ovat M-kokoisiksi hyvin isot. Imun pinta ihoa vasten on samanlainen coolmax kuin Mee&Mawlla, mikä oli mukavan vilpoinen eikä hiosta.
Entä kuinka menkkapikkarit toimivat arjessa?
Yleinen huomio joita arjessa kokeilun aikana tein oli se, että hankkiessa pikkareita eri imuilla kannattaa ehkä miettiä, kuinka ne ovat pikkarikorissa nopeasti tunnistettavissa ilman että jokaista tarvitsisi hypistellä pohtien, olivatko nämä nyt ne vähän paksummat vai mitkä. Niin voi käydä, jos kaikki ovat vain mustia ja muistuttavat paljon toisiaan. Niinpä jos itse tilaisin näitä jatkossa, valitsisin selkeästi tiettyjä kuoseja tietyllä imulla, niin näkisin heti kaukaa mitkä olivat minkäkinlaisen vuotopäivän ja -yön tarpeeseen hyvät.
Hinta pikkareissa on joka tapauksessa useamman kympin, mikä voi tuntua paljolta. Toisaalta näitä varmasti käyttää pitkään, ja jos osoittautuvat kestäviksi, jossakin vaiheessa muuttuvat kannattaviksi.
Minulla ja teinillä oli hyvin yhtenäinen testikokemus, vaikkakaan näitä kaikkia pöksyjä ei voinut suoraan vertailla keskenään. Ehkäpä ykköseksi kevyeen vuotoon ja päiväkäyttöön sekä pienen vuodon ja mahdollisen lirahtelun turvaksi Myllymuksut veivät voiton. Hyvänä kakkosena ja toisaalta yövuotojen ykkösenä kirisi kärkeen Mee&Maw. Pipoiksi veti voiton omassa kategoriassaan hyvin runsaan yövuodon nappaamiseksi, vaikka malli ei minua eikä nuorta miellyttänytkään parhaalla mahdollisella tavalla. Ymmärrän kuitenkin että hyvin isolle imulle itse pikkarimallin suunnitteleminen voi olla haastavaa.
Koska testiraatimme testasi valmistajilta vain muutamia, eikä suinkaan kaikkia, tämä kahden käyttäjän testi oli toki subjektiivinen ja rajoittunut. Jokaisella on omat käyttötarpeensa, liikkumisenlaatunsa, yövuotonsa ja vuodon määrä ylipäänsä – meillä se on sieltä vähän runsaammasta päästä muutamana päivänä. Kaikki pikkarit kuitenkin tuntuivat imevän vuodon hyvin sisäänsä ja haaran leveys tuntui sopivalta.
Testaajien toiveet menkkapikkareille
- ohuet ja hyvin joustavat
- napakat, eli eivät lörtsähdä päällä eivätkä valahda vaikka side olisi paksumpi
- päivä- ja normaalikäyttöisissä pikkareissa takaa side ei olisi niin paksu ja näkyvä, mutta kosteuden estävä kerros voisi kuitenkin jatkua
- yöksi markinoitujen imuosa olisi tarpeeksi pitkä niin edestä kuin takaa
- yösiteet ja runsaamman vuodon siteet voisivat olla eri tuote – yöllä ja päivällä asennot ja liikkuminen ovat erilaisia vaikka vuoto olisi runsaampaakin
Millaisia kokemuksia ja toiveita menkkapikkareille sinulla on? On todettava että on hienoa kun näitä nyt on saatavilla ihan kotimaisena tuotantona. Varmasti valmistajat arvostavat myös kehittämispalautetta joten mielellämme osallistuimme sekä valmistajien, että mahdollisten käyttäjien iloksi tällä omalla perspektiivillämme talkoisiin. Seuraavaksi aion kokeilla tälläisten ompelua itse! (Ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä.)
Mahdollisimman mukavia ja ympäristöystävällisiä menkkapäiviä!
Yksi vastaus
Oma kokemukseni on, että Myllymuksujen isoin imuteho ei falskannut yölläkään. Omat housuni ovat napakat, voiko sivuttain falskaaminen johtua liian isoista housuista?