Kestovaipat mökillä – näin homma toimii!

Miten kestovaippailu onnistuu mökillä, jos käytettävissä ei ole pesukonetta ja juoksevaa vettä?
kestovaipat mökillä

Ihana kesä on jälleen täällä ja suurelle osaa meitä suomalaisia se tarkoittaa yleensä jonkinlaista mökki- tai muunlaista lomaa pois kodin pesukoneiden ääreltä. Kuka viettää kesän piilopirtillä, kuka tunturin kupeella, järven rannalla tai meren äärellä, kaikkia yhdistää kuitenkin usein pyykinpesuhaasteet kestovaippailijoiden kohdalla. Siinä missä omat pyykit voi usein nyrkkipyykätä hyvinkin äkkiä soikossa kuin soikossa, on superkakkaisten kestojen puhtaaksi saattaminen ihan oma lukunsa. Pääsette nyt kurkistamaan yhden äidin ja perheen järjestelmään, mutta suloiseen järjestelmättömyyteen Inkoon ulkosaaristossa!

Vesi vanhin voitehista!

Pesemiseen tarvitaan luonnollisesti vettä. Mikäli kesäpaikassasi on paineella tulevaa vettä, on sillä helppo esihuuhdella kakat ihan kuten kotonakin. Toisilla on jopa pesukone mökillään, mutta tässä tekstissä lähtökohtaolosuhteet ovat saunan pata ja pyykkinaru aurinkoisella pihamaalla, sekä vanha kunnon porakaivo käsipumpulla, eli veivillä. Tarvittaessa vesi vaippojen pesuun lämpiää myös hellalla tai vedenkeittimellä, jos pirttiin tulee sähkö.

Meillä oli saunapäivä saaressa, joten illalla saunoessa täytin vaippojen pesuämpärin (10l) kutakuinkin lämpimällä vedellä, en mittaillut asteita. Olin myös unohtanut kaikki pyykinpesuaineet kotiin sappisaippuaa myöten, enkä halunnut koettaa mäntysuovan ominaisuuksia. Annoin vaipppojen liota vedessä saunomisen ajan ja sekoitin niitä kepintyngällä. En myöskään muistanut ottaa tiskiharjaa tai muutakaan kaupungista, siitä olisi ollut iso hyöty kakan harjaamiseen kuorivaipan reisikumpparista!

Nyrkkipyykkäsin hankaa-huuhtele-menetelmällä sangollisen vaippoja ja ripustin aurinkoiselle paikalle kuivumaan. Saaristossa on aina hieman kosteaa, joten pyykki joko kuivaa tai ei kuiva, lopulta sen voi ottaa sisälle narulle vielä kuivumaan kokonaan, jos ilmasto ei anna myöten. Eli pelkällä vedellä ja auringonvaloa hyödyntäen sain myös kakkavaipat puhtaiksi. Olin pakannut riittävästi vaippoja koko reissun ajaksi, joten en käyttänyt uudelleen muistaakseni yhtään vaippaa, mutta kuorivaippoja ja muutaman imun kylläkin pesun jälkeen.

Pissaiset harsot ja sisävaipat kuivuivat hyvin auringossa. Talven aikana kellastuneet valkoiset sisävaipat hohtivat kirkkaina päivän päätteeksi. Jotta kesänvietto mökillä sujuu myös vaippahuollon osalta mukavasti, päätin kirjoittaa ylös pienen muistilistan vaippojen pesusta, etten toista kertaa yösydännä etsi sammalta ja keppiä pesukavereiksi.

Mökkipyykkärin ABC:

  • pesuämpäri/vati tai vastaava soikko, ehkä jopa kaksi; toinen huuhteluvedeksi.
  • tiskiharja tai muu hankausväline
  • sappisaippua sekä ympäristöystävällinen pyykinpesuaine
  • pyykkinaru tai muu paikka missä kuivata, vaikka oksan nokassa

Meillä oli mukana Kanto sisävaippoja ja kuoria, Ekorren kuoria, puuvillaharsoja, Myllymuksujen kuoria sekä muutama AIO ja taitto, sekä ainakin Tuttimaakarin zorb-imuja ja Nallen taittoja. Kaikki kuivuivat narulla ja osa sisällä jos oli liian kosteaa. Eli ainakin nämä olivat mökkipesuystävällisiä, jopa paksut AIO:t. Myöskin villavaipat toimivat kuorina.

Aivan hyvällä omallatunnolla voi kesän elää myös marketin kertisvaipoilla, mutta koska me vietämme veneessä ja saaressa keskimäärin ajan kesäkuusta lokakuuhun, meille se ei ole periaatesyistä vaihtoehto. Muistetaan, että meitä on kestoilijoita joka tyyliin, kotiin ja vaippapeppuun, eikä väheksytä kenenkään tapoja.

Ihanaa kesää kaikille!

Teksti ja kuvat: Jenni Kytö

Jaa blogikirjoitus:

2 Responses

  1. Hei Jenni!

    Kiitos vinkeistä! Kun kirjoitat ettet käyttänyt uudelleen yhtään vaippaa niin tarkoititko siis että pesit vaipat vielä kotona ennen käyttöä ? Mutta tuolla lailla pestyjä olisi voinut periaatteessa käyttää uudelleen jos olisi tarvinut?

    Kiitos!

    Yt. Anna

  2. Hei Anna!

    Pahoittelut vastausviiveestä! Tarkoitin juurikin tuota, pesin vaipat kotona koneessa, mutta etenkin huuhdellut ja kuivatetut, tai pelkästään jopa auringossa kuivaneet pissavaipat voi sellaisinaan käyttää uudelleen. Hyvää kestoilua!

    Yt. Jenni/blogivastaava

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kahdeksan vuoden vaipat

Olohuoneemme sisustusta elävöittää punainen potta. Ihan pysyväksi elementiksi siitä ei ehkä ole, mutta tässä hetkessä se toivottavasti muistuttaa sekä kuopusta että meitä hänestä huolehtivia, että

Kestovaipat päiväkodissa –kokemuksia ja opastusta

Syksyn myötä monessa perheessä koittaa myös uusi jännittävä elämänvaihe, päiväkodin aloitus. Jos lapsella on ollut kotona käytössä kestovaipat, on luontevaa jatkaa käyttöä myös päiväkodissa. Yhdistys