Isyyspakkauksen Tommi kertoo kokemuksiaan kestotuotteista

Blogimme vieraskirjoittaja on Tommi Koivisto. Tommi on 4- ja 8-vuotiaiden lasten isä, ja hän asuu perheensä kanssa Helsingin keskustassa. Tommi työskentelee pelituottajana Roviolla, mutta hänet tunnetaan myös suositun Isyyspakkaus-blogin kirjoittajana. Blogissaan Tommi kirjoittaa aktiivisesta kaupunkielämästä lasten kanssa.

Tommin perheessä kestotuotteet ovat olleet osa jokapäiväistä elämää jo pitkään, ja perhe pyrkii muutenkin tekemään ekologisia valintoja ja tukemaan kestävää kehitystä. Pyysimme Tommia kertomaan kokemuksistaan kestotuotteiden kanssa ja kokeilemaan myös hänelle aiemmin tuntemattomia tuotteita.

Kestotuotteet ovat aihe, johon oli todella helppo tarttua! Kestotuotteilla on ollut aina paikka sydämessäni, ja niiden käyttäminen on itselleni sekä ekologinen että taloudellinen valinta.

Joskus tuotteen kertakäyttöisyyttä ei voi välttää, mutta vastaavasti arjessa on hyvin monia tilanteita, joissa ei ole lainkaan perusteltua käyttää kertakäyttöisiä asioita. Otetaan vaikka pöytien ja tasojen pyyhkiminen. En ole koskaan ymmärtänyt kertakäyttöisiä wipeseja tai talouspaperin tuhlaamista johonkin, jonka voi hoitaa tiskirätillä tai kankaisella liinalla. 

Keittiössämme on aina bambuliina, jota keitetään ajoittain puhtaaksi, ja muun kodin ja lattioiden siivouksessa käytämme kymmeniä pesuja kestäviä siivousliinoja. Olen myös leikellyt rikkinäiset t-paidat siivousräteiksi ja lattiarievuiksi niin pitkään kuin muistan.

Omassa arjessani talouspaperia kuluu melko vähän, ja keittiössä ja ruokapöydässä käytämme talouspaperin sijaan kankaisia serviettejä ja keittiöpyyhkeitä. Sain Kodin kestot ry:ltä testattavaksi myös kankaisia pesulappuja ja kestoarkkeja, joita voi käyttää talouspaperin asemesta. Niillä voi hyvin pyyhkiä vaikkapa muovikernin, jonka päällä lapset ovat maalanneet vesiväreillä.

Kankaiset servietit kuuluvat arkeen

Meillä kankaiset lautasliinat eivät kuulu vain juhlapöytään, vaan niihin pyyhitään suut kaikilla ruokailuilla pitkin päivää aivan joka päivä. 

Rouva on ostanut valkoisia kauniita serviettejä kirpputoreilta ison pinon, ja ne sijaitsevat ikkunalaudalla aivan ruokapöytämme vieressä, joten myös lapsemme ovat oppineet jo aivan pienestä asti hakemaan korista puhtaan lautasliinan sitä tarvitessaan.

Lautasliinaa saatetaan käyttää useamman kerran, jos se ei ole likaantunut, ja lopulta käytän lautasliinaa myös pyyhkiäkseni pöydältä murut ja maitopisarat ennen kuin heitän sen pyykkikoriin. Talouspaperiin pyyhimme vain sotkut, jotka sotkisivat servietit liian pahasti: runsaasti öljyiset tai kovin värjäävät ruoantähteet.

Joku on joskus ihmetellyt, miten jaksamme nähdä vaivan kankaisten lautasliinojen käyttämisessä, mutta me emme näe asiaa vaivalloisena. Servietit pestään yhdessä valkoisten lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa ja tahrat lähtevät pois, kun pesukoneeseen laittaa valkaisuainetta, ympäristöystävällistä sellaista. Servietit kuivuvat itsekseen narulla, eikä niiden ripustaminen vie kuin muutaman sekunnin.

Kun kankaisiin servietteihin on tottunut, varsinkin paperiserviettien käyttäminen on alkanut tuntua kummalliselta. 

Keittiöpyyhkeet sopivat muuhunkin kuin astioiden kuivaamiseen

Keittiömme saarekkeessa on myös iso pino puolipellavaisia keittiöpyyhkeitä, joita Rouva on kerännyt vuosien aikana kirppareilta. Käytämme niitä keittiössämme paitsi astioiden ja käsien kuivaamiseen, myös ruoanlaitossa.

Pyyhkeisiin kuivataan vihannekset, hedelmät, perunat, tofut ja itketetyt munakoisot. Liinat saavat likaantua aivan surutta, sillä ne voi pestä aivan yhtä helposti kuin servietitkin ja kaapissa on aina odottamassa pino puhtaita. Jos käytetty keittiöpyyhe on jo muutenkin pesun tarpeessa, saatan pyyhkäistä sillä myös lattialle loiskuneet vedet, kun joku vaikkapa potkaisee koiran juomakuppia.

Kestovaipat olivat käytössä esikoisella

Kun esikoisemme syntyi, kestovaippojen käyttäminen oli meille itsestään selvää. Olimme kuitenkin sekakäyttäjiä: yöksi tuntui turvallisemmalta laittaa kertakäyttövaippa, joka myös oli lapsen ihoa vasten kuivempi. Siitäkin huolimatta jätimme ostamatta ja käyttämättä melko monta kertakäyttöistä vaippaa, mikä tuntui todella hienolta.

Lapsen silloinen päiväkoti suhtautui kestovaippoihin myönteisesti. Likaiset vaipat odottivat iltapäivällä päiväkodin ovella muovipussiin ja kuljetuskassiin pakattuina, joten ne eivät kuormittaneet päiväkodin henkilökuntaa siinä missä kertakäyttöisetkään.

Esikoisen ollessa vaippaikäinen mökkeilimme myös usein Etelä-Savossa, lähellä anoppilaani. Ensialkuun ajattelin, että mökkioloissa kestovaipat eivät toimisi, mutta havaitsimme niiden olevankin kertakäyttövaippoja kätevämpiä. Vaipparoskat olisi pitänyt kiikuttaa erikseen ja varta vasten useamman kilometrin päähän jätepisteelle, mutta kestovaipat voitiin huuhdella mökillä aivan kuten kotonakin ja käydä muutaman päivän välein anoppilassa pesemässä ne koneessa.

Vaippoja ei kotonakaan pesty aivan joka päivä: kylpyhuoneessa oli pieni muovinen astia, johon likaiset vaipat huuhdeltiin odottamaan pesua, ja vaippapyykkiä pyöritettiin pesukoneessa joka toinen päivä. Kylpyhuoneessamme on kuumaan veteen liitetty rättipatteri, joten vaipat sai nopeasti kuiviksi pesun jälkeen.

Kuopuksen kanssa kävi kuitenkin niin, että hänen alkutaipaleensa oli melko dramaattinen syntymässä käyneiden komplikaatioiden vuoksi, ja lapsen ensimmäisiä kuukausia varjosti huoli hänen terveydestään. Juuri sillä hetkellä elämässä tuntui, että pienikin lisävaiva olisi liikaa, joten ensimmäisiin kuukausiin emme jaksaneet edes ajatella kestovaippoihin siirtymistä.

Kynnys jättää kertakäyttövaipat kasvoi ajan kanssa niin suureksi, että emme tulleet koskaan tehneeksi sitä, enkä ole siitä erityisen ylpeä. Siispä vinkkinä kaikille uusille vanhemmille: kestovaipat kannattaa ottaa käyttöön heti ensimmäisten viikkojen aikana, jotta se tulee tehtyä ja lapsikin tottuu niihin.

Kasvomaskit kuivuvat rättipatterilla

Nykyisin rättipatterillamme roikkuu vaippojen sijaan jotain, mitä en olisi vielä vuosi sitten uskonutkaan: kasvomaskeja.

Asumme Helsingin keskustassa, ja täällä on ollut tarvetta käyttää maskeja jo pidempään sekä julkisessa liikenteessä että julkisissa tiloissa. Maskia käytetään myös, kun pienempää lasta viedään päiväkotiin. Olen ostanut useampia erilaisia kangasmaskeja ja löytänyt sieltä omat suosikkini.

Keitämme maskit isossa kattilassa muutaman päivän välein ja kuivatamme ne seuraavaksi aamuksi patterilla. Olenpa joskus kuivannut jonkin maskin myös föönillä, kun maskit ovat jääneet pesemättä ja puhtaalle on ollut akuutti tarve. 

PUL-pussit ovat uusi tuttavuus

Ennen kuin sain Kodin kestot ry:ltä PUL-pusseja, en ollut kuullutkaan sellaisista. PUL-pusseista kerrottiin, että ne eivät päästä kosteutta läpi, ja niitä voisi käyttää märkien uimahousujen tai vaikkapa kangasmaskien kuljettamiseen. Haa, tämähän on hyvä ajatus!

Nyt maskit ovat useimmiten ihan vain taskun pohjalla, mikä ei ole kaikkein hygieenisin vaihtoehto. Pidän sentään puhtaat vasemmalla ja käytetyt oikealla puolella, etteivät ne mene sekaisin.

Kestolaput pääsevät tyttären käyttöön

Vaimoni ei käytä juurikaan meikkejä, joten vanulappujakaan ei taloudessamme kulu juuri muuhun kuin kynsilakan poistoon.

8-vuotias tyttäremme laittoi kuitenkin leikeissään silmämeikkiä ja pesi sen jälkeen kasvonsa mielellään kestolapuilla eikä edes kysellyt vanulappujen perään. Täällä kasvaa selvästi jo seuraava sukupolvi kestotuotteiden käyttäjiä!

Lue lisää:
Viisi tapaa vaipattaa vaippapylly
Vastauksia kestovaippatutkimuksista
Kangasmaskin ompeluohjeita




Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös