Ekologinen vaatekaappi – kevennä tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormaa
Kesä on tullut ja nyt on ajankohtaista vilkaista vaatekaappiin. Houkutus uusien kesävaatteiden ostamiseen saattaa olla suuri. Ekologinen vaatekaappi on yksi tapa, jolla voit säästää luonnon lisäksi rahaa. Lue tästä artikkelista vinkkimme ekologisempaan pukeutumiseen.
Pikamuoti on yksi suurimmista ympäristöhaitoista. Ympäristövaikutukset alkavat jo siitä, kun puuvillaa kasvatetaan vaatteen valmistusta varten ja ympäristökuormitusta aiheutuu aina vaatteen hävittämiseensä saakka.
Pikamuodin ollessa pinnalla ei vaatteita enää valmisteta kestämään. Heikkolaatuiset vaatteet saavat kuluttajat ostamaan uusia vaatteita nopeammin. Jopa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä syntyy vaateteollisuudesta. Tämä määrä on siis suurempi kuin koko lento- ja laivaliikenne yhteensä.
Mitä jos et tänä kesänä ostaisikaan yhtään uutta vaatetta?
Ostamatta jättäminen voi tuntua vaikealta. Kerron kuitenkin muutaman vinkin, joiden avulla voit vähentää vaateostosten tarvetta tai lopettaa vaatteiden ostamisen jopa kokonaan.
Aloita ekologisen vaatekaapin rakentaminen kartoittamalla oman vaatekaapin sisältö. Pohdi onko uusien vaatteiden hankkiminen tarpeellista vai pärjäisitkö nykyisillä vaatteilla eri asuyhdistelmiä luomalla.
Mieti miksi jokin vaate ei ole päätynyt käyttöön. Jos se on väärän kokoinen, voisiko sitä hieman kaventaa tai lyhentää? Pienet reiät on helppo korjata parsimalla tai kangaspaikalla peittämällä, vaikket omistaisi ompelukonetta. Useimpia kankaita voi myös värjätä pesukoneessa, jos väri ei olekaan enää mieluinen. Jos et osaa korjata vaatteita itse pyydä apua ystävältä, osallistu ompelupajaan tai vie vaate ammattiompelijalle.
Silloin kun uuden vaatteen ostaminen on välttämätöntä, on ekologisinta ostaa vaate käytettynä tai kierrätetystä materiaalista valmistettuna. Tekstiileissä luonnonmateriaalit eivät ole aina synteettisiä materiaaleja parempi vaihtoehto, sillä luonnonmateriaalien tuotantoon käytetään enemmän vettä.
Voit tutustua eri materiaalien ekologisuuteen ja eettisyyteen materiaalioppaasta, jonka on laatinut vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi.
Eettisyyteen ja ekologisuuteen vaikuttaa moni asia. Kannattaa siis miettiä, mitä kriteerejä pitää itse kaikkein tärkeimpänä. Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi vaatteen kotimaisuusaste, luomumateriaalit, kierrätysmateriaalit vai ekologiset väriaineet.
Riippumatta siitä, päädytkö ostamaan vaatteen kirpputorilta vai kaupasta, Suomesta tai ulkomailta, osta vain sellaista josta olet aivan varma, että se päätyy käyttöön. Kaikkein epäekologisinta on ostaa vaate, jota et tulekaan käyttämään.
Vaatteet pysyvät pidempään hyväkuntoisina oikeanlaisella huollolla
Vaatteen käyttöikä vaikuttaa sen ympäristökuormaan eniten. Pitämällä huolta vaatteistasi, saat pidennettyä käyttöikää jopa usealla vuodella.
Vältä turhaa pesemistä ja tuuleta vaate, ellei siinä ole tahroja. Pyri puhdistamaan pienet tahrat rapsuttamalla tai pyyhkimällä kostealla ennen vaatteen laittamista konepesuun. Pidemmällä pesuvälillä säästät vaatteen lisäksi sähköä ja vettä.
Käytä pyykinpesuun vain tarvittava määrä pesuainetta ja valitse ekologinen pesuaine. Ympäristöystävällisiä pesuaineita myyvät mm. yhteisöjäsenemme GreenDeal sekä Ole hyvä luonnontuotteet.
Korjaa pienet kulumat ajoissa. Korjaaminen on helpompaa, kun sen tekee heti, eikä anna tahrojen pinttyä tai pienen reiän kasvaa. Ympäristönäkökulmasta vaatteen käyttöiän pidentäminen on kaikkein tärkein teko.
Vaatelainaamo vaihtoehtona ostamiselle
Useissa suuremmissa kaupungeissa on jo olemassa vaatelainaamoja. Lainaamalla ostamisen sijaan, voit säästää paljon rahaa ja saada myös vaihtelua vaatekaappiin. Juhlapukuja on lainattu aina, mutta arkipukeutumisessa lainaamot ovat uudempi idea.
Mitä pidempään yhtä vaatetta käytetään, sitä pienemmäksi sen hinta tulee yksittäistä käyttökertaa kohti. Ostamalla tai vuokraamalla laadukkaita ja kestäviä vaatteita, voi todellisuudessa säästää rahaa, vaikka hankintahinta olisi kertaostona suurempi. Jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nyt, voisivat tekstiiliteollisuuden ilmastopäästöt pienentyä yli 40 prosenttia.
Vaatelainaamoja on perustettu viime vuosina useita. Vaatepuulla on neljä toimipistettä: Järvenpäässä, Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Muita lainaamoja ympäri Suomen ovat mm. Helsingissä toimiva Vaaterekki, Vaatelainaamo Noppa Kuopiossa, Hyvinkäällä toimiva Lace & Rose, oululainen Mallaamo ja Seinäjoella toimiva Tanttu sekä verkossa toimiva MyClothable.
Lue lisää: