Kangasnenäliina on ekologinen ja ihoystävällinen vaihtoehto kertakäyttöiselle paperiselle nenäliinalle. Tässä postauksessa kerromme lisää kangasnenäliinojen hyödyistä, mistä niitä voi hankkia ja miten niitä voi valmistaa itse.
Kankaisesta paperiseen ja taas kankaiseen
Nenäliinoilla on pitkä historia sekä hygieniavarusteena, mutta myös pukeutumisen koristeena. Silkkisiä ja pellavaisia nenäliinoja on koristeltu esimerkiksi pitseillä ja kirjonnoilla. Suomessa vielä 1940-50-lvuilla on ollut yleisessä käytössä arki-, vierailu- ja juhlanenäliinoja. Tapoihin kuului nenäliinojen huolellinen silittäminen.
Suomessa kertakäyttöisten paperinenäliinojen valmistus aloitettiin 1920-luvulla, mutta kesti useita vuosikymmeniä, ennen kuin ne yleistyivät kansan keskuudessa. 1970-80-luvuilta lähtien paperinenäliinat ovat olleet se tavallisin valinta, eikä nykypäivänä moni edes ymmärrä harkita kankaista vaihtoehtoa.
Ekologiset arvot ovat yleistyneet ja sitä kautta myös kangasnenäliinojen suosio on nostanut suosiotaan hitaasti mutta varmasti. Nenäliinasta tuskin tulee enää asustetta, vaan sillä on lähinnä käytännönläheinen tarkoitus. Moni myös arvostaa pyykkihuollon helppoutta: kone pesee ja kuivaa ja kaiken ylimääräisen silittämisen voi unohtaa.
Suomen käsityön museon nettisivuilta löytyy lisää mielenkiintoista historiatietoa nenäliinoista.
Mistä niitä saa?
1900-luvun vanhoja nenäliinoja voi löytää edelleen isovanhempien kaapeista tai kirppiksiltä, ja nämä liinat toimivat edelleen nenäliinakäytössä. Myös uudet nenäliinat kestävät sukupolvelta toiselle ja ammattilaisen ompelemina ne ovat siistejä ja kauniita. Tarkista esimerkiksi valikoimat: Tuttimaakari tai Tuttimaakarin säästösetti, RoyalKestot, Minvilla, Kodin kestot ry.
Nenäliinoja on helppo valmistaa myös itse. Yksinkertaisimmillaan voi leikata vanhasta trikoovaatteesta halutun kokoisen ja muotoisen palan ja – tadaa – nenäliina on valmis! Trikoo on ihanan pehmeä materiaali, eikä se lähde purkautumaan.
Hyviä kangasnenäliinoja saa tehtyä myös vaikkapa vanhoista kauluspaidoista ja lakanoista. Puuvillakankaat kannattaa huolitella ompelukoneella, sillä muuten ne purkaantuvat ja voivat tukkia myös pesukoneen. Homma hoituu nopeasti saumurilla, vaikka kauniimman lopputuloksen saa ompelukoneella päärmäämällä.
Yhdestä vanhasta lakanasta tai pussilakanasta voi saada nenäliinat koko perheen käyttöön vuosikymmeniksi!
Miksi kangasnenäliina?
Kangasnenäliina on ekologinen, eikä sen käytöstä synny jätettä. Nenäliinat peseytyvät pesukoneessa muun pyykin joukossa. Kankaiset ja paperiset nenäliinat ovat aivan yhtä hygieenisiä, kunhan liinat pesee 60-90 asteessa säännöllisesti. Kangasnenäliinat ovat nenälle hellempiä kuin papariset liinat. Ja mikä parasta, kun kangasnenäliina unohtuu pesukoneeseen menevän vaatteen taskuun, ei lopputuloksena ole koko pyykkierän sotkeva valkoinen paperisilppu, jota ei meinaa millään saada irti vaatteista.
Kangasnenäliinoja voi käyttää myös muihin tarkoituksiin aina tilanteen mukaan. Ne ovat kauniita lautasliinoja ja korvaavat monessa tapauksessa myös talouspaperin käyttöä. Niillä voi myös pyyhkiä pieniä roiskeita ja tahroja. Kangasliinoihin voi myös kääriä eväitä, vaikkapa eväsleivän.
Miksi ei kangasnenäliinaa?
Yleisin reaktio kangasnenäliinoista kieltäytymiseen on ajatus siitä, että niiden käyttäminen on ällöttävää. Liinoja ei kuitenkaan tarvitse käsitellä vaan ne voi laittaa suoraan pesukoneeseen muun pyykin joukkoon ja pesukone tekee niin sanotusti likaisen työn.
Kodin ulkopuolella likaiset nenäliinat voi kerätä vaikka pieneen pussukkaan. Liinat voi myös taitella niin, että likaiset osat jäävät liinan sisälle. Ihan samalla tavalla kuin paperisetkin liinat, joihin aikoo niistää vielä uudestaan.
Kannattaa kokeilla erityisesti siitepölyaikaan ja nuhataudin sattuessa. Nenä kiittää!
Lue lisää:
Miksi liittyä Kodin kestot ry:n jäseneksi?
Kankainen kestotamponi – jippii vai yök?
Kokemuksia kestotalouspapereista – lue testikäyttäjien tuomiot!
Yksi vastaus
Meillä aina käytetty pestäviä nenäliinoja. Ovat ystävällisiä nenälle 🙂 Meillä on erillinen pesupussi, jonne kaikki laittaa omat liinansa käytön jälkeen.