Ompeluharrastajan ei aina kannata lähteä kangaskaupoille uuden projektin toteuttamista varten. Esittelemme neljä kirjaa, joista saa vinkkejä siihen, miten loihtia vanhasta uutta!
Katse kannattaa suunnata ensimmäisenä omaan vaatekaappiin. Löytyykö sieltä kulahtaneita, tahraisia, rumia, reikäisiä, epäkäytännöllisiä tai epämukavia vaatteita? Monissa aikuisten vaatteissa on paljon hyvää kangasta, joka kannattaa hyödyntää. Ja kun omat vaatteet loppuvat kesken, pyydä ystäviäsi ja sukulaisiasi tutkimaan vaatekaappiaan ”sillä silmällä”. Myös Kierrätyskeskusten ilmaisosastot ovat loputon materiaalien lähde.
Miksi kankaiden uusiokäyttö kannattaa? Listasimme tärkeitä asioita:
1. Maailmassa viedään joka sekunti kuorma-autollinen vähän käytettyä tekstiiliä poltettavaksi tai kaatopaikalle.
2. Muotiteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.
3. Useita kertoja pestyt vaatteet ovat usein ihanan pehmeitä ja vaatevalmistajien mahdollisesti käyttämät myrkyt ovat peseytyneet pois.
4. Uudenkarheaa kangasta voi olla pelottava lähteä leikkaamaan ja ompelemaan, jos ei ole kovin kokenut käsityöläinen. Kierrätyskankaasta ommeltu ja pilalle mennyt tuotos ei ole niin suuri häviö.
5. Säästät selvää rahaa, kun hyödynnät ”ilmaisia” kankaita.
Larsson, L. 2018. Paidasta pöksyt. Ompele isosta pienelle. Otava.
Kauluspaidasta potkupuku tai tyyny, farkuista hoitolaukku, t-paidasta kuolalappu tai pyjama, hupparista haalari, verkkareista legginsit, kutistuneesta villapaidasta villasukat ja niin edelleen. Ideoita vanhojen vaatteiden hyödyntämiseksi siis riittää! Lisäksi kirjasta saa vinkkejä omien painokuvoioiden tekemiseen. Kiitosta annamme myös kaavoista, joihin on lisätty saumanvarat valmiiksi. Lue Linnea Larssonin haastattelu.
Paras vinkki!
Leikkaa talteen myös bodyjen nepparit. Jätä vähän kangasta ympärille ja ompele ne kiinni uusiovaatteeseen tai esimerkiksi kuolalappuun.
Sandström Hallberg, N. & Lindén, A-S. & Hallberg, G. 2011. Veikeät vauvanvaatteet. Ompele vanhasta uutta. Karisto.
T-paidasta saa aikaan lapselle mekon tai haalarin, ja villapuseron elämä jatkuu lapsen lämpöisinä housuina. Kirjassa esitellään miten kirjonnoilla, ompeleilla, taskuilla ja muilla koristeilla voi loihtia yksilöllistä ilmettä vaatteisiin. Lisäksi kirjasta saa hyviä vinkkejä puhki kuluneiden housujen korjaamiseen ja lyhyeksi jääneiden lahkeiden pidentämiseen.
Paras vinkki!
Ota kaavat vaatteisiin jo olemassaolevista vaatteista.
Duchars, S. & Marks, S. 2013. ReCraft. Näin teet vanhoista tavaroista kauniita esineitä ja vaatteita kotiisi, perheellesi ja ystävillesi. Schildts & Söderströms.
Kirjasta saa vinkkejä muun muassa reikäisten neulepuseroiden, vanhojen paitojen, tomuisten kirjojen, kolhiintuneiden kuppien, vääntyneiden lusikoiden, kukkaverhojen, särkyneiden äänilevyjen ja hajonneiden peilien muuttamiseksi pehmoleluiksi, kynttilänalustoiksi, salalokeroiksi, koruiksi, tyynyiksi ja laukuiksi. Kirjan ideat on jaoteltu helppoihin, keskitasoisiin ja vaativiin. Monia ideoita voi toteuttaa ilman ompelukonetta ja muita erikoisvälineitä.
Paras vinkki!
Pehmolelujen täytteeksi voi käyttää vanun sijasta myös kangassilppua. Voit antaa lasten silputa sydämensä kyllyydestä, ja aivan pienimmätkin tilkut ja hankalimmat materiaalit saa hyödynnettyä.
White, B. 2009. Sewing Green. 25 projects made with repurposed & organic materials. Plus tips & resources for earth-friendly stitching. STC Craft.
Kirjassa on yksityiskohtaisia ohjeita kuvineen erilaisiin ompeluprojekteihin. Kauluspaidasta voi ommella vaikkapa esiliinan, vanhoista lakanoista olohousut, tilkuista tyynyjä, kirjepusseista kestokassin, pöytäliinasta kesähameen ja niin edelleen. Kirjan vinkkien toteuttaminen vaatii hieman aiempaa osaamista ompelemisesta, joten emme suosittele tätä kirjaa ihan aloittelijoille.
Paras vinkki!
Hanki kunnon kangassakset, joilla on helppo ja mukava leikata.
Kerro meille ja muille lisää kirjavinkkejä!
Lue lisää: